Buitenlandse uitzendkrachten gedupeerd door besluit De Geus

Via

Tilburg, 14 september 2005 - 30.000 buitenlandse uitzendkrachten zijn de dupe van een besluit van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Om de speciale cao voor buitenlandse uitzendkrachten NIET en de algemene cao voor uitzendkrachten WEL toe te laten. Dit betekent voor de buitenlandse uitzendkrachten dat zij de garantie op werk en dus op inkomen verliezen.
De VIA, de Vereniging Internationale Arbeidsbemiddelaars is verbijsterd. Na spoedoverleg met de leden is besloten om het omstreden besluit van minister De Geus via de rechter in kort geding aan te vechten. Uiteraard zal ook via de bestaande procedures bezwaar worden aangetekend.
De bij de VIA aangesloten organisaties bemiddelen voor uitzendkrachten uit onder meer Polen,Duitsland, Griekenland en Portugal. Voor deze uitzendkrachten, en voor Nederlandse uitzendkrachten die in het buitenland wonen maar in Nederland werken, is een vijf sterren cao opgesteld.
Belangrijkste punten in deze zogeheten VIA CAO:

1. het netto loon van uitzendkracht is, vanaf de eerste dag dat zij werken, gelijk aan het netto loon van zijn Nederlandse collega

2. garantie op doorbetaling, ook als er tijdelijk geen werk is
3. garantie op doorbetaling bij ziekte

4. afspraken voor fatsoenlijke huisvesting en een prima reiskostenvergoeding
5. afspraken voor een goede gezondheidszorg en sociale begeleiding In de cao die nu door minister De Geus is goedgekeurd, de zogeheten ABU CAO, ontbreken deze punten. De VIA vindt dat de ABU CAO geen recht doet aan de specifieke situatie met betrekking tot buitenlandse werknemers.
De Vereniging Internationale Arbeidsbemiddelaars heeft bij het voorbereiden van de zogeheten VIA CAO altijd de juiste procedures gevolgd. Het besluit van de minister is voor de VIA dan ook onbegrijpelijk en voor de buitenlandse uitzendkrachten onverteerbaar.

Voor nadere inlichtingen kunt u mij bereiken op 06-53864592 G. Roubos, directeur VIA te Tilburg