Gemeente Dordrecht


---

Dordrecht ontvangt bronzen certificaat Milieukeur

Maike de Bruijn

Dordrecht heeft op woensdag 14 september 2005 het bronzen certificaat voor Duurzaam Terreinbeheer van Stichting Milieukeur ontvangen. Dit betekent dat in heel Dordrecht gewerkt wordt volgens de methode van Duurzaam Onkruidbeheer met borstelen en branden. Uitgangspunt is verantwoord omgaan met het gebruik van chemische middelen. Dordrecht kiest voor een praktisch gifvrije aanpak van onkruidbestrijding in de hele stad.
Dordrecht, een stad om mooi te houden
B.A. van der Zwaan, wethouder Stadswerken, is verheugd met het certificaat: "De ontvangst van het bronzen certificaat bewijst eens te meer dat we op de goede weg zijn met onze onkruidbestrijding op verharding. Dordrecht is een stad om mooi te houden en dit certificaat is hierbij een extra stimulans." Uit een onderzoek over groen in Dordrecht in 2004 blijkt dat inwoners veel waarde hechten aan onkruidvrije straten en stoepen. Om deze redenen koos het college in mei 2005 voor de mechanische aanpak van onkruidbestrijding in de hele stad. Met borstelen en branden wordt het onkruid verwijderd.

Minimaal gebruik van chemische middelen
"We gebruiken op maximaal 2% van de te bewerken oppervlakten nog chemische middelen, dit is dus tot een minimum beperkt", aldus wethouder Van der Zwaan. Het gaat dan om moeilijk te bereiken verharding, zoals bij obstakels en middenbermen. De richtlijnen van Duurzaam Onkruid Beheer zijn uitgangspunt. Dit betekent dat de uitspoeling van chemische middelen hierbij minimaal is. Dordrecht werkt met twee niveaus van onkruidbestrijding: in de binnenstad en winkelcentra streven we naar een hoogwaardig niveau. Hier mag maar heel weinig onkruid staan. De rest van de stad kent een standaardniveau, waarbij er iets meer begroeiing op de verharding aanwezig mag zijn.

Milieukeur
Stichting Milieukeur geeft gouden, zilveren en bronzen certificaten uit voor duurzaam terreinbeheer. Het bronzen certificaat gaat uit van het verantwoord toepassen van bestrijdingsmiddelen op verhardingen. Niveau zilver stelt daarnaast ook strenge beperkingen aan het gebruik van chemie op groene terreinen. Niveau goud gaat nog verder en stelt eisen aan een groot aantal andere aspecten bij het beheer. Dit varieert van groen- en zwerfafval tot hondenpoep en bemesting. Dordrecht bekijkt in 2006 of zij voor niveau zilver of goud gaat. Ivo de Wijs reikte de certificaten uit tijdens een bijeenkomst in Madurodam in Den Haag.

document icoon Groothoofd.PNG

Redactie
Maike de Bruijn
Communicatie

telefoon 078-639 89 44

email m.de.bruijn@dordrecht.nl

Informatie
Bertus van de Vegt
Beleidsmedewerker Groen Stadswerken
telefoon 078-639 64 40