Politie Gelderland-Zuid

Politie rolt hennepkwekerijen op

District De Waarden 14-09-2005 - (05)

De politie in district De Waarden rolde gisteren en vanochtend een aantal hennepkwekerijen op. Dit gebeurde in de gemeenten Tiel, Neder-Betuwe, Buren, Maasdriel en Neerijnen. Er zijn invallen gedaan in verschillende panden in deze gemeenten. Deze actie is gericht op het ontmoedigen van illegale hennepkweek. Vorig jaar, 2 en 3 oktober, startte in het district De Waarden de eerste grootscheepse hennepactie. Naar aanleiding van de toen gehouden actie is een protocol opgesteld voor de verdere aanpak.

Resultaten
Op dinsdag zijn in de gemeente Tiel in zeven panden en een aantal schuren invallen gedaan. In totaal zijn 2200 stekken, 959 hennepplanten aangetroffen en een aantal henneptoppen. Deze zijn in beslaggenomen evenals diverse apparatuur. De planten en apparatuur zijn vernietigd. Er zijn drie mannen aangehouden, 26, 28, 43 en 53 jaar oud, op verdenking van betrokkenheid bij hennepteelt.. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hen is opgemaakt. Bij een aantal panden is illegaal stroom afgetapt. De Nuon zal hiervoor een boete uitschrijven.

Vandaag zijn in zes panden invallen gedaan. De panden stonden in de gemeenten, Neder-Betuwe, Buren, Maasdriel en Neerijnen. In een pand in de gemeente Neerijnen is een hennepkwekerij aangetroffen. Hierin stonden 400 hennepplanten. Deze zijn in beslaggenomen evenals diverse apparatuur. De planten en apparatuur zijn vernietigd. De bewoner van het pand is aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem is opgemaakt.

Dinsdag werkten ongeveer vijfentwintig agenten mee aan deze actie. Vandaag zijn twintig agenten ingezet.

Protocol
De afgelopen tijd is door verschillende gemeenten in district de Waarden, justitie, woningbouwverenigingen, stroomleveranciers, de politie en brandweer een grote toename van het aantal illegale hennepkwekerijen geconstateerd. Naast het feit dat de exploitatie van hennepkwekerijen strafbaar is, veroorzaakt dit eveneens de nodige overlast en brandgevaar. Daarnaast wordt het woon- en leefklimaat van de omgeving en het veiligheidsgevoel van omwonenden aangetast. Door deze partijen is vanuit de gedeelde verantwoordelijkheid en de wens om deze maatschappelijke ontwikkeling te keren, een protocol opgesteld.

De politie richt zich op de opsporing en strafrechterlijke aanpak, het openbaar ministerie richt zich op de vervolging. De gemeenten geven uitvoering aan de bestuurlijke handhaving en dwang. De Nuon sluit stroomlevering af en de woningstichting bekijkt mogelijkheden tot uitzetting.De gezamenlijke partijen verwachten door deze manier van werken toe te passen, de ongewenste ontwikkeling met betrekking tot hennepkwekerijen tegen te gaan. Bij signalen zal daardoor sneller en efficiënter kunnen worden opgetreden.