Time : 4:56:26 PM
Date : Wednesday, September 14, 2005
Sender Name: Fedichem

Innoverend concept in het onderwijslandschap: de centrumscholen voor kunststoffentechnologie

Brussel, 14 september 2005 - Dankzij het convenant tussen de Vlaamse regering en de sector Scheikunde, en dankzij de inzet van haar sociale partners voor opleidingen zowel van werknemers als van werkzoekenden en jongeren, komt na 4 jaar inspanning vanwege de sectorconsulenten een doorbraak in het onderwijs van 'kunststoffentechnologie' in het secundair onderwijs.

De vorige jaren werden pedagogische middelen aangemaakt (met direct bruikbaar pedagogisch materiaal voor de leerkrachten), projecten voor het vak 'technologische opvoeding' zijn klaar, een website (www.vkc-onderwijs.be) helpt de leerkrachten geschikte informatie te vinden over kunststoffen en dit voor alle niveau's van het secundair onderwijs.

Maar de meest markante doorbraak komt er nu aan. Dankzij de steun van de fondsen voor vorming van de scheikundige nijverheid, het Europees Sociaal Fonds, en van Minister van Werk, Onderwijs en Vorming, dhr Frank VANDENBROUCKE, worden vanaf dit nieuwe schooljaar de deuren van 5 scholen: Edugo Glorieux Oostakker, GTI Beveren, Kogeka Geel, KTA Brugge en TI H.Hart Hasselt, hierna centrumscholen genoemd, opengesteld voor leerlingen uit andere scholen. In een eerste fase wordt deze opportuniteit aan 125 technische scholen aangeboden. Ook werknemers en werkzoekenden zullen van deze volledig nieuwe aanpak in het secundair onderwijs gebruik kunnen maken.

Dit innoverend opleidingsaanbod wordt mede georganiseerd door de onderwijsorganisaties van de deelnemende scholen, (een aantal) Regionale Technologische Centra, de VDAB, de kunststofindustrie en het Vlaams Kunststofcentrum.

Met de financiële steun van de sectoren Scheikunde en Metaalverwerkende industrie en de Vlaamse overheid, waren in het verleden in heel Vlaanderen 5 scholen uitgerust met specifiek materieel voor het verwerken van kunststoffen: de aankoopwaarde van de nodige spuitgietmachines, extruders, thermovormmachines en dito labapparatuur overschreed toen ruimschoots de ¤ 400.000. Voortaan kan deze technische apparatuur (die dus al voorhanden was in 5 scholen) benut worden voor een veel breder publiek dan het beperkt aantal leerlingen in de specifieke "kunststofstudierichtingen" TSO en BSO van die 5 scholen. In de 'centrumscholen' zullen dus voortaan leerlingen van andere scholen praktische opleidingen kunnen volgen. Ook werknemers van de sector en werkzoekenden zullen daar in samenwerking met de VDAB de knepen van het vak kunnen aanleren.

Dit initiatief is een "win-win' operatie voor alle partijen: de centrumscholen zelf zullen hierdoor hun apparatuur optimaal benutten, de scholen die leerlingen naar de centrumscholen sturen kunnen hen een praktische opleiding aanbieden die anders onbetaalbaar is. Vanzelfsprekend is dit een goede zaak voor de leerlingen, alsook voor de werknemers en werkzoekenden die alzo opgeleid worden op moderne en toekomstgerichte apparatuur.

Gezien de sector steeds met een tekort aan goed opgeleide 'kunststofverwerkers' te kampen heeft draagt het project dus in belangrijke mate bij tot de duurzame ontwikkeling en verankering van de sector kunststoffen in Vlaanderen, die de nummer 1 is qua Belgische handelsbalans.

Informatie: Daniël Butaye, sectorconsulent van de scheikundige nijverheid, verbonden aan het Vlaams Kunststofcentrum en adviseur onderwijs kunststoffen
daniel.butaye@pandora.be, tel: 0476 494 869