Lijst Pim Fortuyn


tweede kamerfractie

persbericht

Den Haag, 14 september 2005

Laat zieke kastanjebomen staan

"Het zou zeer onverstandig zijn om nu zieke kastanjebomen te rooien vanwege de mysterieuze bloedingsziekte", zegt Wien van den Brink van de Lijst Pim Fortuyn in reactie op het inventariserend onderzoek dat door de werkgroep Aesculaap is uitgevoerd.

"We moeten in Nederland nu geen paardekastanjebomen rooien. Een boom sterft niet acuut, maar dit is een proces dat een aantal jaren kan duren. Omdat er alles aan wordt gedaan om naast de oorzaak van deze ziekte een oplossing te vinden is de kans reëel aanwezig dat veel bomen nog op tijd kunnen worden gered", aldus de Landbouwwoordvoerder van de Lijst Pim Fortuyn.

Van den Brink pleit ervoor dat er vanuit het Landbouwministerie duidelijke informatie wordt verstrekt aan alle gemeenten. Aanvragen voor kapvergunningen vanwege deze boomziekte zouden nu niet moeten worden verstrekt door de gemeenten in afwachting van een mogelijke oplossing.

Uit recent onderzoek van de werkgroep Aesculaap blijkt dat bijna eenderde van de paardekastanjebomen in Nederland is besmet met de mysterieuze bloedingsziekte. Het zoeken naar de oorzaak van de bloedingsziekte blijkt complex en tijdrovend te zijn. Na uitvoerige testen denkt de werkgroep nu dat een bacterie uit de groep van de Pseudomonas syringae de mogelijke veroorzaker is.