TNO Arbeid

http://www.tno.nl/kwaliteit_van_leven/actueel/tno_nieuws/2005/agenda_voor_de_toekomst_v/index.xml

Agenda voor de toekomst van sociale zekerheid en arbeidsmarkt

De overheid moet investeren in een politiek waarin sociale zekerheid, activerend arbeidsmarktbeleid en onderwijs onderling samenhangen. Alleen dan kan Nederland doorgroeien naar een succesvolle kenniseconomie met meer en betere banen, en een hechtere sociale samenhang. Dit bepleiten onderzoekers van TNO Kwaliteit van Leven in de publicatie Agenda voor de toekomst; sociale zekerheid en arbeidsmarkt die vandaag is verschenen.

Nederland telt relatief veel mensen die buiten het arbeidsproces staan of afhankelijk zijn van laagproductieve en onzekere banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Daar komt bij dat de Nederland de komende jaren geconfronteerd wordt met onwikkelingen die de arbeidsparticipatie en arbeidsproductiviteit kunnen ondermijnen, zoals vergrijzing, migratie. De uitdaging voor de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties is om arbeidsparticipatie en arbeidsproductiviteit te bevorderen en te investeren in arbeid: veilige arbeidsomstandigheden en effectieve voorzieningen van activering, reïntegratie, scholing en onderwijs.

In de publicatie 'Agenda voor de toekomst; sociale zekerheid en arbeidsmarkt' biedt TNO een wenkend toekomstperspectief en vat het de belangrijkste beleidsdoelen voor de toekomst met bijbehorende voorwaarden samen in 'tien geboden'. Toepassing van de geboden moet leiden tot een optimale balans tussen eigen verantwoordelijkheid, solidariteit, en ontwikkeling van kennis en vaardigheden. De publicatie bevat tevens beknopt en overzichtelijk de informatie waarop TNO haar ideeën baseert. Met de publicatie wil TNO een bijdrage leveren aan de gedachtenvorming over het sociale zekerheids- en arbeidsmarktbeleid in Nederland. TNO Kwaliteit van Leven richt zich in haar kennisinvesteringsprogramma en activiteiten op het bevorderen van een gezonde en duurzame arbeidsparticipatie.

'Agenda voor de toekomst; sociale zekerheid en arbeidsmarkt, auteurs C.W.J. Wevers en J, van Genabeek, ISBN 90-5986-157-4, is een uitgave van TNO Kwaliteit van Leven.




TNO Arbeid