NEN


Symposium Europese gasdistributie

vrijdag 10 juni 2005, 16:56

Het gasnet in ons land is absoluut veilig. Dat zei Wim Zegeling het afgelopen voorjaar in NEN InstallatieMagazine. Hij is projectleider distributiesystemen voor gas bij Gastec in Apeldoorn en al jarenlang betrokken bij de normalisatie daarvan. Toch is er juist op het gebied van die gasdistributie een hele reeks nieuwe normen op komst. Dat is NEN-EN 12007 deel 1 tot en met 4. In Nederland wordt dat de nieuwe NEN 7244-serie deel 1 tot en met 9, waarvan een aantal delen reeds is gepubliceerd. En op het gebied van transportleidingen werd kort geleden al een nieuwe norm gepubliceerd, NEN 3650. NEN houdt op 14 september een symposium over dit onderwerp in de Jaarbeurs Utrecht. Want ook voor de Nederlandse gasdistributie hebben de nieuwe normen consequenties.

De nieuwe Europese normen zijn ontwikkeld, omdat de gasdistributie in de meeste landen nog lang niet zo veilig is als in Nederland. In het kader van Europese wetgeving moet de normalisatie in ons land echter die in de rest van Europa volgen. Dus worden ook hier de nieuwe normen van kracht. Bovendien kwamen de oude Nederlandse normen min of meer voort uit de voorschriften van de gasfabrikanten die ons land in het verleden nog kende. Zij vormen slechts één belanghebbende partij. De nieuwe Europese normen zijn langs de voorgeschreven democratische weg met inspraak van alle belanghebbende partijen tot stand gekomen. Daardoor hebben ze nu pas een echt onafhankelijk karakter.

Om echter in ons land het hoge niveau van normalisatie van de tot nu vigerende normen en richtlijnen van de KVGN 'voor de aanleg van hoofd- en dienstleidingen' te handhaven is de nieuwe Nederlandse normenserie NEN 7244 opgesteld. Deze nieuwe normenserie bestaat uit de delen 1 t/m 7 en stelt functionele eisen aan de onderwerpen ontwerp, aanleg, in bedrijf stellen, en beheer van gasleidingen toegesneden op de Nederlandse praktijk.

Tijdens het symposium 14 september zullen deskundige sprekers de bezoekers bijpraten over de actuele normen rondom de veiligheid en de kwaliteit van de gasdistributienetwerken, de NEN 7244-serie.

Aanmelden
Aanmelden voor het symposium Europese gasdistributie van 14 september kan via een e-mail aan evenementen@nen.nl.