Gemeente Twenterand


Start project preventie op basisscholen in Twenterand

Gemeente stelt subsidie beschikbaar

De groepen 7 en/of 8 van 17 basisscholen binnen de gemeente Twenterand behandelen komend schooljaar (2005-2006) de onderwerpen roken, alcohol en drugs. Dit met ondersteuning van TACTUS Instelling voor Verslavingszorg en in samenwerking met de GGD Regio Twente. Op 7 juli 2005 behandelde de gemeenteraad van Twenterand de startnotitie `Druk met drugs.....ontnuchterend'. Hieruit voort kwam de motie `preventie'. In deze motie werd het college van burgemeester en wethouders door de gemeenteraad gevraagd uitwerking te geven aan de preventie op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Met dit project maakt het college van burgemeester en wethouders van Twenterand nu al werk van preventie. Wethouder Visser van de gemeente Twenterand: "We verstrekken een subsidie, zodat basisscholen gebruik kunnen maken van de deskundigheid van TACTUS en van professioneel lesmateriaal".

Wethouder Visser: "weerbaar maken"
Visser geeft verder aan hoe TACTUS te werk gaat en met welk doel men dit doet: "Een preventiewerker van deze instelling bezoekt de basisscholen om met de kinderen te praten over roken, alcohol en drugs. Ze maken hierbij gebruik van `De gezonde school en genotmiddelen', een landelijk project van het Trimbos-instituut. Dit is een bewezen effectief project dat continu wordt geactualiseerd. Men bereidt de kinderen op deze manier voor op de momenten dat zij met drank of drugs in aanraking komen en maakt ze weerbaar".

Ook voorlichting voor ouders
De gemeente Twenterand, TACTUS en de GGD Regio Twente vinden het belangrijk om ook ouders bij de voorlichting te betrekken, hiervoor organiseert men ouderavonden. Deze ouderavonden zijn nodig omdat blijkt dat steeds meer kinderen binnen de huiselijke sfeer alcohol drinken. Tijdens de ouderavonden gaan ouders met elkaar in gesprek over (drank)gebruik onder jonge kinderen en over hoe je met je kind in gesprek gaat over het gebruik van genotmiddelen. Verder gaat het over op welke situaties ouders alert moeten zijn en over welke regels ouders stellen met betrekking tot roken, alcohol en drugs.

Vroeg beginnen
Binnen het voortgezet onderwijs zet TACTUS de voorlichting over drugs door middel van lessen (verzorging, maatschappijleer) voort, los van andere initiatieven. Doel van de gemeente Twenterand is een structurele en brede inzet voor verslavingspreventie. Dit in overleg met het onderwijs. Wethouder Visser sluit af: "Vroeg beginnen met voorlichting en een aanpak op meerdere fronten maakt de kans kleiner dat kinderen aan genotmiddelen beginnen".