FNV

Kritische reactie op opoffering Groningse kartonfabrieken

De kartonfabrieken Smurfit De Halm in Hoogkerk en Kappa Attica in Oude Pekela gaan in de verkoop om een fusie tussen de moeders mogelijk te maken. FNV Bondgenoten reageert kritisch, eist een werkgelegenheidsgarantie en behoud van arbeidsvoorwaarden.

Dinsdag maakten Jefferson Smurfit Group en Kappa Packaging bekend dat ze de Europese Mededingsautoriteit om advies hebben gevraagd over hun voorgenomen fusie. Om aan de criteria te voldoen gaven de ondernemingen op voorhand aan onder meer de Groningse fabrieken te verkopen.

Op de vraag van FNV Bondgenoten wat vervreemding in concreto zou betekenen, heeft de bestuursvoorzitter van Kappa Packaging, Frits Beurskens, herhaaldelijk geantwoord dat de twee bedrijven niet worden gesloten, maar verkocht. "Maar als de Europese Commissie dat niet genoeg vindt, komen ongetwijfeld ook andere bedrijfsonderdelen in aanmerking", vreest vakbondsbestuurder Dick Heinen. "Wat betekent dit voor het aantal arbeidsplaatsen?"

Heinen zet kanttekeningen bij de voorgenomen fusie. "Jefferson Smurfit heeft straks 58,3 procent van de aandelen in handen. Dat is geen fusie, dat is een overname."