FNV

Verbod op uitzend-cao voor buitenlanders toegejuicht

De uitzendbureaus die zich specialiseren op tijdelijke buitenlandse werkkrachten, met name Polen, krijgen geen dispensatie om af te wijken van de gewone cao voor de sector. Dat heeft minister De Geus dinsdag besloten. FNV Bondgenoten juicht het toe.

De werkgeversorganisatie VIA had een aparte cao afgesloten met de omstreden vakbond LVB die zich - niet gehinderd door leden - leent om kale en dus goedkope cao's af te sluiten. De VIA-cao zou leiden tot concurrentie op de arbeidsmarkt en verdringing van Nederlandse werknemers.

FNV Bondgenoten hanteert het begrip `gelijk loon voor gelijk werk'. "Deze beslissing van De Geus pakt positief uit voor zowel de Poolse als de Nederlandse werknemers", reageert vakbondsbestuurder Marcel Nuyten.

"Via de cao die wij met de werkgeversorganisatie ABU hebben afgesloten, hebben de Polen die in Nederland via een uitzendbureau werken, nu recht op een redelijk loon en goede afspraken over bijvoorbeeld werktijden en loondoorbetaling bij ziekte", legt Nuyten uit. "Voor de Nederlandse werknemers geldt dat er minder sprake zal zijn verdringing omdat werkgevers met Polen niet goedkoper uit zijn."