NEN



Koolstofgehalte in afval beter te bepalen met nieuwe methoden

Delft - Er zijn twee nieuwe methoden ontwikkeld om het gehalte aan organisch stof in afval te bepalen. Zo ontstaat een beter beeld van het risico dat afvalstoffen geven als zij gestort worden. NEN, het centrum van normalisatie, heeft de methoden in ontwerp gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen tot 15 december 2005 hun commentaar indienen.

Afvalstoffen die rijk zijn aan organisch stof (koolstof) brengen het risico van gasvorming met zich mee. Daarom mogen ze niet gestort worden. De methode die gebruikt wordt om het koolstofgehalte te bepalen is echter weinig onderscheidend. Organisch stof bestaat namelijk uit een groot aantal verschillende stoffen met specifieke eigenschappen. Zo zijn er soorten die niet reageren met andere stoffen in de bodem en inflexibel zijn (inert koolstof). Dat laatste betekent dat ze niet door de bodem kunnen migreren, bijvoorbeeld met het water mee. Er zijn ook soorten die sterk reageren met andere stoffen en flexibel zijn doordat ze in water oplossen. Voor het risico dat een afvalstof geeft zijn alleen de reactieve flexibele soorten van belang.

Daarom zijn nu twee methoden ontwikkeld waarmee beter onderscheid gemaakt kan worden tussen de diverse soorten koolstof. Eén methode dient voor het bepalen van het aandeel reactief organisch stof; de andere voor het bepalen van de hoeveelheid (potentieel) wateroplosbaar organisch koolstof.
Het gebruik van deze methoden leidt tot een vergroting van het aandeel afvalstoffen dat gestort kan worden. Immers, afvalstoffen die geen risico vormen kunnen dan gewoon gestort worden. Of de methoden hiertoe wettelijk worden toegestaan moet later blijken.

De methoden zijn beschreven in twee Nederlandse voornormontwerpen (Ontw. NVN 7391 en Ontw. NVN 7392). Belanghebbenden kunnen tot 15 december 2005 hun commentaar op de ontwerpen indienen. Na verwerking van de commentaren zal meer ervaring worden opgedaan met de methoden. Op grond daarvan kan worden besloten of de voornormen in een definitieve norm (NEN) worden omgezet.

Informatie en bestellen
Ontw. NVN 7391 Bepaling van potentieel en actueel in water oplosbare koolstof en Ontw. NVN 7392 Bepaling van reactief en niet-reactief organisch koolstof of reactieve en niet-reactieve organische stof. Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: NEN-Milieu, telefoon: (015) 2 690 303, e-mail: milieu@nen.nl.