Het OWF profiteert van consolidatie en groei in de wijnsector

Kempen en co

Resultaat van 33,4% in het boekjaar 2004/2005

Het Orange Wine Fund ('OWF') belegt wereldwijd in beursgenoteerde wijn- en wijngerelateerde ondernemingen. De wijnconsumptie groeit structureel en daarbij vindt een duidelijke verschuiving van de vraag naar 'premium' kwaliteitswijnen plaats. De wijnindustrie is ondanks een groot aantal overnames en fusies in de afgelopen jaren nog steeds sterk gefragmenteerd en er zal naar verwachting in deze sector een verdere consolidatie plaatsvinden. Deze trends komen samen met een goede onderliggende winstgroei tot uitdrukking in de resultaten van het Orange Wine Fund.

Over het boekjaar 2004/2005, dat de periode omvat van 1 augustus 2004 tot en met 31 juli 2005, steeg de intrinsieke waarde per aandeel OWF van EUR 105,11 tot EUR 140,25. Het beleggingsresultaat over de verslagperiode bedroeg 33,4%.

'De verschuiving in consumptievoorkeur van bier naar wijn houdt aan, en vooral de vraag naar wijn uit de Nieuwe Wijnlanden, zoals Australië, Zuid-Afrika en Chili neemt relatief sterk toe.', aldus Wouter de Ridder, Fund Manager van het Orange Wine Fund. 'Vrijwel alle ondernemingen in portefeuille hebben in de verslagperiode een positief resultaat behaald. De consolidatie in de sector zet zich gestaag voort, met als belangrijkste voorbeelden de overname van het Amerikaanse Robert Mondavi door Constellation Brands en het Australische Southcorp, met merken als Penfold's en Lindemans, door Foster's. Deze overnames hebben een bijdrage geleverd aan het resultaat van het OWF. Ook de uitbreiding van de belangen in het Champagne-segment en de vergroting van het belang in het Chileense wijnbedrijf Viña Concha y Toro heeft het resultaat positief beïnvloed. Wij blijven ons richten op ondernemingen met een brede internationale merkenportefeuille die bereid zijn te investeren in de kwaliteit van hun producten. Daarnaast spelen wij in op thema's in de wijnsector, zoals de ontwikkeling van de wijnconsumptie in landen als China, of de ontwikkeling van het Champagne-segment, dat naar onze mening attractief gewaardeerd is en zich weet te onttrekken aan de problemen waar de Franse wijnindustrie mee kampt.'

De kerngegevens per 31 juli 2005 zijn als volgt.

Fondsvermogen1): EUR 19 mln.
Aantal uitstaande aandelen: 138.500
Intrinsieke waarde per aandeel: EUR 140,25
Beurskoers: EUR 140,60
Totaal beleggingsresultaat2): 33,4%


1) Op basis van het aantal uitstaande aandelen per 31 juli 2005.
2) Resultaat over het boekjaar op basis van de intrinsieke waarde per 31 juli 2005.

Het jaarverslag per 31 juli 2005 is naar verwachting eind september 2005 beschikbaar.

Amsterdam, 14 september 2005

De Directie
Kempen Capital Management N.V.

EINDE PERSBERICHT


-Op www.kempen.nl en www.orangefunds.nl vindt u meer achtergrondinformatie over het OWF. Na publicatiedatum treft u daar eveneens het halfjaarbericht aan.
-Voor meer informatie over het OWF kunt u contact opnemen met de heer drs. W.P. de Ridder, telefoon: 020-348 8711.

De directie over het Orange Wine Fund wordt gevoerd door Kempen Capital Management N.V. (KCM), een 100%-dochteronderneming van Kempen & Co N.V. KCM is gespecialiseerd in vermogensbeheer. Voor meer informatie kunt u kijken op www.kempen.nl.