Gemeente Noordwijk

Noordwijk in de race voor vestiging Galileo navigatie systeem

De gemeente Noordwijk is met het Space Business Park in de race als vestigingsplaats voor Galileo. Galileo moet als wereldwijd navigatiesysteem de Europese tegenhanger worden van het Amerikaanse US Global Positioning System (GPS), dat nu een monopoliepositie inneemt. Het is het eerste satelliet-gecoördineerde navigatiesysteem voor louter civiele doeleinden. Galileo is een initiatief van de Europese Commissie en de European Space Agency (ESA).

Voor de vestigingsplaats van Galileo is een internationale competitie uitgeschreven. Het Ministerie van Economische Zaken heeft Space Business Park, het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein bij ESA/Estec in Noordwijk, als een zeer geschikte locatie naar voren geschoven. Wethouder Barnhoorn reageert verheugd op deze kans voor Noordwijk. Naast werkgelegenheidsaspecten ziet hij de komst van deze prestigieuze Europese instelling als een grote stimulans voor het bedrijvenpark. Dit park is bedoeld voor hoogwaardige technische bedrijven en instellingen, met activiteiten gelieerd aan de ruimtevaarttechnologie.

Het Ministerie van Economische Zaken, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Noordwijk bereiden gezamenlijk een bidbook voor om deze locatie zo goed mogelijk te presenteren. Gezien de wervende kracht die van Galileo zal uitgaan hebben Burgemeester en wethouders van Noordwijk besloten de grond gratis ter beschikking te stellen voor deze functie.

Het verzoek van het Ministerie van Economische Zaken om medewerking te verlenen aan de mogelijke komst van Galileo liep ongeveer samen met de overeenkomst die het ministerie, de provincie en de gemeente Noordwijk op donderdag 8 september jl. hebben gesloten over de verdere ontwikkeling van Space Business Park. Daarvoor wordt nu een plan van aanpak opgesteld.

Gemeente Noordwijk/Communicatie, tel. 071-3660451 Voor inlichtingen en opmerkingen:
mail de gemeente Noordwijk : gemeente@noordwijk.nl