Stichting Wemos


> Wemos-nieuwsbrief, september 2005

Wemos. Health for all.

> NIEUWS
Wemos pakt uit, Wemos pakt in!

'Maak het waar, maak het wit!' was het thema van de tweede White Band Day op 10 september. In Nederland was er volop aandacht voor de internationale actiedag tegen armoede. Ook Wemos deed zichtbaar mee. De boodschap is duidelijk: Balkenende, maak het waar in New York!

Lees meer... Wemos op weg naar Hong Kong

In december komen de lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) bijeen om over verdergaande liberalisering van de wereldhandel te praten. Wemos zal de komende maanden actief lobbyen en wijzen op de nadelige gevolgen van vrije wereldhandel voor toegang tot zorg voor de allerarmsten.

Lees meer... 16 oktober: Wereldvoedseldag

Iedereen die geïnteresseerd is in voedsel en verder wil kijken dan zijn/haar neus lang is, is welkom op de Wereldvoedseldag op zondag 16 oktober in Amsterdam.

Lees meer...
Kans op gezondheid in de Derde Kamer

De Derde Kamer, het 'schaduwparlement' voor ontwikkelingssamenwerking, organiseerde eerder deze maand een verdiepingsbijeenkomst over 'Kans op Gezondheid'. Annelies den Boer van Wemos sprak over de bijdrage van publiek-private partnerships aan de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

Lees meer... Politiek café 'Millenniumdoelen in de praktijk'

'De zogenaamde één-ziektebenaderingen dragen te weinig bij aan het versterken van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Ook de Wereldbank legt te veel nadruk op deze benaderingen,' aldus Wemos-directeur Nina Tellegen tijdens het politiek café over de millenniumdoelen. 'Daar zit wel wat in, helaas,' reageerde Ad Melkert, bewindvoerder bij de Wereldbank.

Lees meer...

> VAN VER
Het gat sluiten tussen arm en rijk

'Een slechte gezondheidszorg maakt arme mensen nóg kwetsbaarder dan ze al zijn. Ik wil het gat sluiten tussen arm en rijk.' Ashnie Padarath werkt voor Health Systems Trust, een organisatie die de gezondheidszorg wil verbeteren in Zuid-Afrika. 'Ik geloof dat mijn werk echt een verschil kan maken, en niet alleen op de korte termijn.'

Lees meer...

> WAT VINDT WEMOS VAN
De VN-top over de millenniumdoelen

Een fatsoenlijke gezondheidszorg, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, voedselzekerheid en onderwijs voor iedereen. Deze week spreekt premier Balkenende tijdens de VN-top in New York met andere leiders over de actie die nodig is om de millenniumdoelen realiteit te maken. Hoe serieus nemen zij de gezondheidsproblemen van mensen in ontwikkelingslanden?

Lees meer...

> INTERACTIE
Week van internationale gezondheid 2005

Een optimale gezondheid is een universeel mensenrecht. Dat betekent dat iedereen een beroep moet kunnen doen op goede, betaalbare zorg. En dat overal ter wereld voorwaarden aanwezig moeten zijn voor een gezond leven. In veel ontwikkelingslanden is dat niet het geval. Daarom voert Wemos de campagne 'Toegang tot zorg voor iedereen!'. Met de 'Week van internationale gezondheid' sluit Wemos de campagne in november af.

Lees meer...

> LETTERLIJK
Basisverzekering

Op 1 januari 2006 krijgt Nederland één basisverzekering voor iedereen. Ook de overheid van Kenia heeft plannen voor zo'n basisverzekering. CIN, samenwerkingspartner van Wemos, vraagt zich af of arme Kenianen straks beter af zijn dan in de huidige situatie.

Lees meer...

> GEZOND VERSTAND
Een alternatief wereldgezondheidsrapport

Op 20 juli lanceerde de People's Health Movement de Global Health Watch, een alternatief rapport over de gezondheidstoestand in de wereld. Het rapport laat mensen aan het woord die geen toegang tot zorg hebben.

Lees meer...

> AGENDA

1 en 2 oktober: Gezond & Wel beurs (toegankelijk voor publiek)

Op 1 en 2 oktober staat Wemos op de Gezond & Wel beurs, evenals tal van andere bedrijven en belangenorganisaties op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn.

Lees meer... 16 oktober: Wereldvoedseldag (toegankelijk voor publiek)

'Handel tegen honger' heet het spel dat Wemos, Novib/OXFAM Nederland, FairFood en Globalicious presenteren tijdens de Wereldvoedseldag op 16 oktober.

Lees meer... September: Darwin's Nightmare

Een zegen voor de economie of een onthutsende vorm van globalisering en exploitatie? De documentaire Darwin's Nightmare laat zien hoe de internationale nijlbaarshandel bij het Victoriameer de arme bevolking van Tanzania bijna letterlijk verslindt.

Lees meer... 10 oktober: Gezondheids Battle (voor studenten HBO en WO)

Doe mee aan de Gezondheids Battle, win een studiereis naar Kenia en bezoek projecten van onder andere AMREF Flying Doctors!

Lees meer... 24 september: Optima Farma Congres (voor apothekers en apothekersassistenten)

'Tussen de oren' is het thema van het 19e Optima Farma Congres voor apothekers en apothekersassistenten. Wemos is van de partij om steunbetuigingen te verzamelen voor de campagne 'Toegang tot zorg voor iedereen!'.

Lees meer... 11 en 12 oktober: KNMP Congres (voor leden)

'Stromend bloed' is de titel van het ledencongres van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). Wemos is aanwezig en verzamelt steunbetuigingen voor haar campagne.

Lees meer... 12 oktober: NVTG/KIT Congres (voor deskundigen en studenten)

Een gezond 2015! Maar hoe bereiken we dat? De Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) willen praktische plannen maken tijdens hun congres op 12 oktober. Samen met de NVTG verzorgt Wemos een groepsdiscussie over beheer en financiering van gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

Lees meer...

> PUBLICATIES EN FILMS
'Rijke landen willen geen handelsconcessies doen'

Opiniestuk in Het Financieele Dagblad door Wemos, namens de Coalitie voor Eerlijke Handel, over de onderhandelingen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over liberalisering van de wereldhandel.

Lees meer... Documenten over armoede en gezondheid

Op de Engelse Wemoswebsite is een nieuwe 'bibliotheek' aangemaakt met informatie en links over gezondheid en armoede.

Lees meer... 'IMF staat oplossing voor tekort aan gezondheidspersoneel in ontwikkelingslanden in de weg'

Wemos wil dat het Internationaal Monetair Fonds landen helpt in plaats van dwarsboomt bij het bedenken van effectieve oplossingen voor hun tekort aan gezondheidswerkers.

Lees meer... Wemos op TV

Deze zomer is Wemos drie maal op televisie verschenen met een kort filmpje tijdens zendtijd van Socutera.

Lees meer...

> AANBIEDING
Een Dollar per Dag: een boek over rijk en arm in een moderne wereld - Met korting

Wat betekent het om arm te zijn? En andersom: hoe ga je om met armoede als je dat fenomeen nooit gekend hebt? Bestel via Wemos met korting het boek Een Dollar per Dag van Chris van der Heijden.

Lees meer...

> WORD DONATEUR
Steun Wemos

Steun structurele oplossingen. Investeer in gezondheid voor iedereen. Steun Wemos. Giro 5080 t.n.v. Stichting Wemos.

Lees meer...

> COLOFON
Over deze nieuwsbrief

De Wemos-nieuwsbrief is een uitgave van Stichting Wemos te Amsterdam. Deze nieuwsbrief wordt tweemaandelijks gratis verspreid onder geïnteresseerden. Aanmelden kan via de website www.wemos.nl. Reageren op de inhoud van deze nieuwsbrief? Stuur uw reactie naar redactie@wemos.nl. Over Wemos

Optimale gezondheid is een universeel mensenrecht. Daar zijn alle landen, arm en rijk, het over eens. Maar in de praktijk merken we er weinig van. Veel mannen, vrouwen en kinderen in ontwikkelingslanden lopen dagelijks onnodige gezondheidsrisico's. En als ze ziek worden, kunnen ze geen beroep doen op goede zorg. Voor die mensen komt Wemos op. Samen met organisaties in ontwikkelingslanden en met steun van Nederlandse zorgverleners doen we een beroep op regeringsleiders en beleidsmakers: health for all.