Gemeente Alkmaar


Wonen, welzijn en zorg in een wijkknooppunt

Alkmaar, 14 september 2005

Hoe stel je Alkmaarders in staat zelf te kiezen waar ze (zelfstandig) willen wonen zolang als zij dat zelf willen? Dat kan door het op een `slimme' manier samenvoegen van functies als woonruimte, behandeling, verzorging en verpleging. Hoewel dergelijke constructies in Alkmaar niet nieuw zijn ontbrak nog een totaalvisie op wonen, welzijn en zorg. Deze ligt er nu. Doel is nu om samen met onder meer verzorgingshuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties, welzijnsdiensten, corporaties, gebruikers in te spelen op de behoefte aan woon/zorg combinaties. Een wijkknooppunt is daar een voorbeeld van.

Samenwerking en afstemming kan gevonden worden in het aanbieden van woonruimte en zorg aan bijvoorbeeld ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychiatrische stoornis. Een wijkknooppunt kan dan een uitkomst zijn. Bij een wijkknooppunt kan gedacht worden aan het samenvoegen van welzijns- en winkelvoorzieningen en bijvoorbeeld een gezondheidscentrum. In zo'n knooppunt kunnen ook woningen worden ondergebracht. Alkmaarders die niet in staat zijn zelfstandig te wonen kunnen er rekenen op 24-uurs toezicht, begeleiding, verzorging, verpleging en behandeling.

Tekort aan woonzorgcomplexen
Er bestaat behoefte aan het bijeen brengen van wonen, welzijn en zorg. Onderzoek wijst uit dat het aantal 65+ ers de komende 15 jaar met 40% zal toenemen. In de regio Noord Kennemerland zelfs met 65%. Om mensen, jong en oud, valide of minder valide gemengd in de woonwijken van Alkmaar te laten wonen vraagt dat wat van het aanbod van ambulante zorg. Maar ook het zorgaanbod in de vorm van woonzorgcomplexen in de wijk moet aanwezig zijn. En juist op dat punt schiet het huidige aanbod tekort. Er zijn circa 800 plaatsen in woonzorgcomplexen tekort. Het gaat dan om woningen die deel uitmaken van een complex waarin ook zorgaanbieders zijn ondergebracht.
Daarnaast is in Alkmaar een tekort (ca. 400 à 450) aan aangepaste woningen met in de nabijheid zorgaanbieders. Mensen kunnen dan langer in hun eigen huis, in de eigen buurt blijven wonen en toch rekenen op zorg in de directe omgeving. Deze woningen zullen voor en groot deel gerealiseerd worden ter vervanging van een deel van de intramurale (= 24 uur begeleiding en toezicht) capaciteit. Hiervan zal in de toekomst naar verwachting een overschot zal bestaan.

Verslaafden, daklozen, en jeugdigen met ontwikkelingsproblematiek en bijvoorbeeld vrouwenopvang, vragen specifieke opvang en zorg als het gaat om wonen en leven. Het is noodzakelijk dat voorzieningen voor deze groepen op stedelijk niveau gerealiseerd worden.

Nieuwe initiatieven
De filosofie van het samenvoegen van wonen en zorg is niet nieuw in Alkmaar, kijk naar het Westerhoutcomplex aan de Van Houtenkade. Daarnaast liggen er verzoeken voor een wijkknooppunten in het Hoefplan (rond de Vleugels), de Daalmeer, aan het Geert Groteplein in Nieuw Overdie en rondom het Rekerheem in de Mare. Deze ontwikkelingen zijn positief aangezien uit marktonderzoek is naar voren gekomen dat wijken zoals, Overdie, het Centrum en Daalmeer/Koedijk hebben een zeer beperkt aanbod hebben. West, Zuid, Oudorp, en de Mare daarentegen hebben relatief veel voorzieningen voor ouderen.

14 september 2005