Gemeente Alkmaar


Kaasmarktfotograaf ontvangt Cees Roozemondtrofee

Alkmaar, 14 september 2005

Afgelopen vrijdag 9 september 2005 ontving fotograaf Evert Winkelman de Cees Roozemondtrofee. De trofee werd hem uitgereikt tijdens een bijeenkomst van de stichting Fonds tot behoud van de Alkmaarse kaasmarkt. Winkelman ontving de trofee voor zijn verdiensten als vaste fotograaf van het kaasdragersgilde.

Evert Winkelman is gedurende het kaasmarktseizoen vrijwel iedere week op de markt aanwezig om foto's te maken van de `handel en wandel' op de Alkmaarse kaasmarkt.
De Cees Roozemondtrofee, ooit ingesteld door de oud-burgemeester van Alkmaar, wordt door het bestuur van de stichting fonds tot behoud van de Alkmaarse kaasmarkt uitgereikt aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de kaasmarkt. Het gaat bij de trofee om een wisselbeker die al sinds 1974 jaarlijks wordt uitgereikt.

Met zijn fotoreportages geeft Winkelman een levendig beeld van de vele facetten van de kaasmarkt. Naast de kaasmarktradities, brengt Winkelman daarbij ook het `wel en het wee' van kaasdragers, keurmeesters, handelaren, waagmeesters en kaasbelluiders in beeld. Zijn reportages worden onder meer getoond tijdens bijeenkomsten van de stichting en van het kaasdragersgilde.

In de stichting `fonds tot behoud van de Alkmaarse kaasmarkt' participeren naast de gemeente Alkmaar ook de kaasproducenten Campina en Cono Beemsterkaas. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de organisatie van de Alkmaarse kaasmarkt. De bijeenkomst afgelopen vrijdag vond plaats in het kader van de afsluiting van het kaasmarktseizoen 2005.

14 september 2005