VVD

14 sep 2005 - Paul de Krom: Effectafstanden terecht door kabinet geschrapt

De VVD-Tweede-Kamerfractie is tevreden dat het kabinet heeft besloten tot het verwijderen van de effectafstanden op risicokaarten.

Op de provinciale risicokaarten, die te vinden zijn op internet, kan iedereen nagaan welke risico's zich in de omgeving bevinden, zoals LPG-tankstations en bedrijven met gevaarlijke of giftige stoffen. De effectafstanden geven aan tot hoever in de omgeving een eventuele explosie van zo'n bedrijf impact heeft. Deze afstanden zullen vanaf 1 januari 2006 niet meer worden vermeld.

Aanleiding voor het opstellen van de risicokaarten was de vuurwerkramp in Enschede. Na deze ramp ontstond behoefte aan meer informatie over risico's in de woonomgeving.

De VVD heeft vanaf het begin van dit project gewaarschuwd voor de keerzijde van openheid over de opslag van gevaarlijke stoffen. Al in 2004 heeft woordvoerder Paul de Krom het probleem bij het kabinet aangekaart. De Krom wees er toen al op dat het onverantwoord was dat de overheid doelen op een presenteerblaadje aanbiedt aan terroristen.

De Krom: ,,Het verwijderen van de effectafstanden maakt de risicokaarten minder bruikbaar voor terroristen. Er staat niet meer kant en klaar aangegeven waar de meeste slachtoffers kunnen vallen. Gelukkig is het kabinet nu tot dat inzicht gekomen."