Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn toont minister Dekker ruimtelijke ontwikkelingen

De gemeente Apeldoorn heeft minister Sybilla Dekker tijdens een werkbezoek vandaag aan Apeldoorn op de hoogte gebracht van actuele stedelijke en ruimtelijke ontwikkelingen in de stad en het buitengebied. Het bezoek stond in het teken van de nota Ruimte en de motie die de Tweede Kamer heeft aangenomen bij de behandeling van de nota, waarmee de positie van de Stedendriehoek in het vernieuwde rijksbeleid voor de ruimtelijke ontwikkeling is verankerd. De gemeente heeft het bezoek van minister Dekker tevens aangegrepen om te laten zien hoe Apeldoorn samen met de provincie Gelderland inhoud geeft aan het Krimp- en Groeibeleid voor de recreatiesector op de Veluwe.

Vertaald naar het programma voor het werkbezoek heeft minister Dekker na een presentatie van de stedelijke ontwikkeling van Apeldoorn in de afgelopen tien jaar kennis gemaakt met het Cultuurkwartier in de stad, waarin het nieuwe museum CODA (Cultuur Onder Dak Apeldoorn) en het verbouwde schouwburg- en congrescentrum Orpheus een prominente plaats innemen. Tijdens het bezoek aan de Kanaalzone, het tien kilometer lange herstructurerringsgebied op de ruggegraat van de stad, werd de minister geïnformeerd over de diverse aspecten (bedrijfsverplaatsing voor woningbouw, milieu, financiën) van dit omvangrijke project. Vertegenwoordigers van de woningbouwcorporaties en de wijkraad waren bij dit onderdeel aanwezig om de minister nadere bijzonderheden te verstrekken.

Minister Dekker trof eigen medewerkers van de onder haar ministerie resorterende Rijksgebouwendienst tijdens haar bezoek aan de nieuwbouw van de Belastingdienst in het Walterbos-complex. Daar werd zij uitgebreid geïnformeerd over de actuele ontwikkelingen in de Steden­ driehoek, de regionale samenwerking en de uitvoeringsagenda voor de Regionale Structuurvisie die in een afrond stadium verkeert. In de presentatie werd de schijnwerper met name gericht op het project ontwikkelingsplanologie Beekbergen het regionaal bedrijventerrein, de verkeersproblematiek rondom de A1 en het groen- en ecologische project Beekbergerwoud.

Tijdens een busrit over de Veluwe werd de minister in woord en beeld op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen op het gebied van de recreatie. Het Krimp- en Groei-beleid waarbij recreatievoorzieningen tegen elkaar worden ingeruild en beter gesitueerd en zo ruimte wordt gecreeerd voor uitbreiding van bedrijvigheid, en het beleid voor permanente bewoning van recreatiewoningen kregen daarbij de aandacht.

Het werkbezoek werd afgerond in de Kathedraal, het markante gebouw van Radio Kootwijk. Minister Dekker werd ter plaatse bijgepraat over de ontwikkelingsvisie voor het natuurgebied, waarin het complex ligt, en over de toekomstige bestemming van het monument.

Minister Dekker gaf aan het slot van haar werkbezoek aan dat zij aangenaam is getroffen door de stedelijke en architectonische kwaliteiten van Apeldoorn zoals zij die tijdens haar werkbezoek heeft aangetroffen. Er is volgens de bewindsvrouw lef nodig om te investeren in de ruimtelijke kwaliteit zoals de gemeente daarvan getuigt. Over het project-Kanaalzone stak de minister de loftrompet over de aanpak. Met name de opdeling van het herstructureringsgebied in herkenbare deelplannen zal de uitvoerbaarheid ten voordeel strekken. Wat haar betreft, kan Apeldoorn op medewerking van haar ministerie rekenen als het gaat om het verder aanjagen van de deelprojecten. Na wat zij over de ontwikkelingen in de Stedendriehoek heeft gehoord, zei minister Dekker er eens te meer van overtuigd te zijn dat het samenwerkingsverband als knooppunt in de ruimtelijke en economische ontwikkeling van landelijk belang is. Daarmee onderstreepte zij andermaal de strekking van de motie uit de Tweede Kamer bij de behandeling onlangs van de nota Ruimte.

Voor het laatst bijgewerkt op: 14-sep-2005 07:40