Gemeente Twenterand


Voorontwerp Bestemmingsplan Buitengebied Vastgesteld

Harmonisatie in bestemmingsplan buitengebied een feit

Het college van burgemeester en wethouders van Twenterand heeft het voorontwerp van het bestemmingsplan Buitengebied 2005 vastgesteld en voor inspraak ter inzage gelegd. Voor het grondgebied van de gemeente Twenterand zijn momenteel twee bestemmingsplannen Buitengebied van kracht, namelijk het bestemmingsplan Buitengebied van de voormalige gemeente Den Ham en het bestemmingsplan Buitengebied van de voormalige gemeente Vriezenveen. Tussen deze bestemmingsplannen zitten onderlinge verschillen. Deze worden nu gelijkgetrokken in één integraal bestemmingsplan voor het hele buitengebied.

Eenduidig beleid in het hele buitengebied
In het voorontwerp van het bestemmingsplan zijn bestaande verschillen uit de oude bestemmingsplannen voor het gehele buitengebied gelijkgetrokken. Daarbij is de meest maximale bebouwingsruimte op grond van provinciale regelgeving als maatstaf gehanteerd.

Reconstructiewet
Op 15 september 2004 hebben Provinciale Staten van Overijssel het Reconstructieplan Salland-Twente vastgesteld. De regelgeving die rechtstreeks voorvloeit uit dit Reconstructieplan is in het voorontwerp van het bestemmingsplan opgenomen.

Vrijkomende agrarische bebouwing
Voor hergebruik van vrijkomende agrarische bebouwing is afzonderlijk beleid ontwikkeld. Dit beleid geeft ruimte voor passende gebruiksmogelijkheden voor vrijkomende agrarische bebouwing. Het concept van het beleid met betrekking tot vrijkomende agrarische bebouwing is separaat aan het voorontwerp van het bestemmingsplan Buitengebied toegevoegd en zal na deze inspraakprocedure in het ontwerpbestemmingsplan worden opgenomen.

Vervangende woningbouw voor agrarische bedrijfsbebouwing Ter verbetering van de ruimtelijke kwaliteit is onder de naam`Rood voor rood met gesloten beurs' beleid ontwikkeld om agrarische bebouwing te slopen en te vervangen door woningbouw. Vervangende woningbouw kan op het agrarisch bouwperceel plaatsvinden, maar is in bijzondere situaties ook op een andere plek mogelijk. In het beleid `Rood voor rood met gesloten beurs' staan de spelregels beschreven, die vervangende woningbouw mogelijk maken. Ook ten aanzien van het ontwerp van het beleid `Rood voor rood met gesloten beurs' wordt opgemerkt dat dit beleidsaspect separaat aan het voorontwerp van het bestemmingsplan Buitengebied is toegevoegd en in het ontwerpbestemmingsplan zal worden opgenomen.

Informatie/inloopbijeenkomsten
Het ontwerpplan is van 19 september tot en met 14 oktober in te zien in het gemeentehuis, locatie Den Ham. Op maandag 19 september aanstaande vindt er een inloopbijeenkomst plaats bij zaal Harwig, Ommerweg 1 te Dan Ham en op dinsdag 20 september een inloopbijeenkomst bij zaal Koebrugge, Oosteinde 18 te Vriezenveen. Belangstellenden zijn welkom van 15.00 tot 21.00 uur.