Dienstenbond CNV

Leden akkoord met Sociaal Plan Import Rijnsburg 15-09-2005

Woensdagavond 14 september hebben de leden bij Import Rijnsburg ingestemd met het sociaal plan dat CNV Dienstenbond met FloraHolland is overeengekomen. Hoewel een reorganisatie niet leuk is en voor veel onrust en onzekerheid zorgt, is met dit sociaal plan een sociale basis gelegd om de consequenties van de reorganisatie goed op te vangen.

Bonden hebben een aantal keer met de directie onderhandeld over het sociaal plan. In soms pittige discussies is uiteindelijk maandagavond laat een principe-akkoord bereikt met de directie. Omdat leden bij CNV Dienstenbond het laatste woord hebben, is dit akkoord voorgelegd aan hen op de ledenvergadering Import op woensdagavond. Daar hebben de leden na een uitgebreide discussie waar pittige vragen gesteld zijn, uiteindelijk ingestemd met het bereikte resultaat.

De belangrijkste onderwerpen op een rijtje zijn:
* Geen gedwongen ontslagen; begeleiding van werk naar werk.
* Er is een vertrekregeling voor boventalligen.
* Ook blijvers hebben de mogelijkheid om plaats te maken en naar de mobiliteitspool te gaan.

* In beginsel wordt de eerste zes maanden gezocht naar een andere baan in Rijnsburg, pas daarna ergens anders, met een terugkeermogelijkheid.

* Mogelijkheden voor opleiding en training worden geboden.
* Afbouwregelingen voor salarisconsequenties, ook voor de verminderde overwerkregeling, niemand gaat er ineens fors op achteruit.

* Mogelijkheid om bij het uiteindelijke vaststellen van flexurenbank ook nog gebruik te maken van de mobiliteitspool.
* Voorrang bij vacatures

Met alle medewerkers wordt een persoonlijk gesprek gehouden om te inventariseren wat de wensen en persoonlijke omstandigheden kunnen zijn bij het zoeken van een nieuwe functie.

Waarborg
Met de goedkeuring van de leden hebben zij ingezien dat er een kwalitatief goed sociaal plan ligt. Desalniettemin is het voor de leden lastig om in te stemmen met afspraken waar zij zelf onderdeel van kunnen gaan uitmaken. Die onzekerheid maakte dat de ledenvergadering, geheel begrijpelijk overigens, kritisch werd benaderd. Met dit sociaal plan is er een waarborg voor medewerkers voor de veranderingen die gaan plaatsvinden bij VBB Rijnsburg. De OR zal de instemmingaanvraag beoordelen en daarin meenemen dat de leden ingestemd hebben met het sociaal plan. Medewerkers krijgen een exemplaar van het sociaal plan op het moment dat de reorganisatie in gang gezet wordt.

Minimaal
Tenslotte, CNV Dienstenbond heeft er zijn best voor gedaan om de schade door de reorganisatie beperkt te houden. Dat er brokken gemaakt worden in een reorganisatie is helaas onvermijdelijk, maar door de afspraken in het sociaal plan zijn de negatieve consequenties voor medewerkers zo minimaal mogelijk gehouden. Dat doen wij voor onze leden, maar ook de niet-leden profiteren hiervan mee. Maak ze daarom lid, het is nu wel duidelijk dat dit hen ook aangaat, en niet alleen vakbondsleden! Samen staan we nog sterker!

Vragen?
Voor vragen en/of opmerkingen over deze nieuwsflits, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: (023)5651052 of e-mail:
f.monsma@cnvdibo.nl