Expo: Marius Richters. Een bijzonder Rotterdamse kunstenaar.

Museum het schielandshuis

Marius Richters Rotterdam
Schilder en Glazenier 1878-1955
24 september 2005 t/m 22 januari 2006

Rotterdam loopt als een rode draad door het leven en werk van Marius Richters (1878-1955). Enkele weken voordat bommen zijn onderwerp in puin veranderen, legt Richters de laatste hand aan een indrukwekkend panorama van Rotterdam. Net als zijn geliefde stad wordt Richters carrière getekend door voor- en tegenspoed. Twee tentoonstellingen in Museum Het Schielandshuis laten de veelzijdigheid van deze relatief onbekende, maar echt Rotterdamse kunstenaar zien.

monumentaal
In 1917 schrijft een jury een wedstrijd uit voor monumentale wandschilderingen in de Raadzaal van het nieuwe stadhuis. Richters gaat enthousiast aan het werk en maakt zelfs twee stukken. Zijn teleurstelling is groot als de jury geen keuze kan maken en de opdracht intrekt. Op eigen initiatief maakt Richters nog eens twee schilderingen voor de Raadzaal. Na tientallen jaren aandringen worden de doeken in 1939 alsnog in de Raadzaal geplaatst.

glas-in-lood
Na de Raadzaal vindt Richters in de Zuiderkerk aan de Glashaven nieuwe inspiratie voor monumentaal werk. Dankzij oproepen, bedelbrieven en inzamelacties weet de bevlogen Richters vanaf 1925 de hele kerk van nieuw glas-in-loodwerk te voorzien. Alsof de duivel er mee speelt komt de gigantische klus eind 1939 gereed. Een paar maanden later wordt de Zuiderkerk samen met Richters' glaswerk volledig verwoest door het bombardement...

miskenning
Hoewel Richters exposeert in prestigieuze musea als Boijmans en het Stedelijk in Amsterdam, wordt zijn werk zelden aangekocht. Tegenwoordig is de door en door Rotterdamse kunstenaar relatief onbekend. Een selectie uit zijn brede oeuvre geeft nu, met Richters en het panorama in de Atlas Van Stolk, een levendig beeld van Richters' Rotterdam.

publicaties
Bij uitgeverij Thoth verschijnt de catalogus Marius Richters Rotterdam. Schilder en glazenier 1878-1955. Prijs: 24,90 euro. In de museumwinkel is ook een poster met Richters' panoramatekening van Rotterdam uit april 1940 te koop. Prijs: 1,- euro.


Noot voor de redactie,