Gemeente Beverwijk


14-09-2005 Twaalf uur lang tjokvol cultureel programma op het Kerkplein

Veertig drummers op evenzoveel oliedrums trommelen op zaterdag 24 september alle inwoners van Beverwijk op om naar het nieuwe culturele hart van deze stad aan het Kerkplein te komen. Om 12.00 uur vindt hier de spectaculaire opening plaats van het 'kloppend hart' en van de culturele manifestatie Beverwijk uit de Kunst. Tot middernacht bruist het van kunst en cultuur.

Met de verhuizing van de Muziek- en Dansschool Beverwijk naar het nieuwe pand dat grenst aan het Kennemer Theater en de bibliotheek, is het culturele plaatje aan het Kerkplein compleet, zeker met de Grote Kerk en Café Camille als buren. Dat wordt groots gevierd. Net als twee jaar geleden organiseert de gemeente in samenwerking met Café Camille en de Stichting Kunst & Cultuur de manifestatie Beverwijk uit de Kunst. Alles en iedereen actief op dit gebied presenteert zich op en rond het Kerkplein. Op straat, maar ook op podia in het Kennemer Theater, de Grote Kerk en het Leescafé van Bibliotheek. Ook in de nieuwe muziekschool valt van alles te beleven.

Muziek op Kerkpleinpodium
Twaalf uur lang duurt het programma dat in opdracht van de gemeente is samengesteld door José Schuyt van Café Camille. Daarin veel muziek. Op het podium naast het café treden achtereenvolgens op: de bigband van de BHK, het Sivoltakoor, het energieke tieneridool Kim Lian met haar band, het spetterende Turkse Gülseren, de balkanfanfarepolkapunkband Unza Unza, de tienmansformatie Funk in yo' face, It's a girls night out van zangeres Doreen, en om 22.30 uur niemand minder dan de Bintangs. Ook in de Grote Kerk geniet men van muziek: vanaf 12.30 uur treden hier voornamelijk koren op. Achtereenvolgens treden voor het voetlicht Songs for you, Lady's Voice, Animo en het Smartlappenkoor.

Schreeuwen op rijm
Goedgebekte inwoners van Beverwijk kruisen om 15.00 uur de degens met gemeenteraadsleden, fractievoorzitters, wethouders en andere gemeentepolitici. Dit uitjouwen danwel bejubelen gebeurt geheel op rijm. In 2003 was de oude, onderhuidse vete tussen Beverwijk en Heemskerk het onderwerp van de rijm. Nu, tijdens de tweede Beverwijk Uit de Kunst, worden de burgers tegenover de politiek gezet. Aanmelden via cafecamille@hetnet.nl.

Zigeunermuziek en kunstfluiter
Overal in den lande en in het buitenland treden ze op, de drie jonge Beverwijkers die met hun Trio Grande de sterren van de hemel spelen. In navolging van hun 'meester' Django Reinhart maken ze swingende zigeunermuziek en eindelijk zijn ze nu eens in de eigen regio te zien en te beluisteren. Hun optreden in de muziektent op het plein vlak voor het Kennemer Theater begint omstreeks 12.30 uur. Op dit podium geeft Mark Schuyt van de Eerste Beverwijkse Tekenclub ook tekst en uitleg over de vele grafische inzendingen voor de posterwedstrijd van deze manifestatie. Peter Adrichem, de Beverwijkse kunstfluiter neemt na 54 jaar fluiten afscheid. Tijdens Beverwijk uit de Kunst fluit hij voor de laatste keer zijn favoriete nummers. Natuurlijk, zoals de afgelopen dertig jaar, begeleid door zijn echtgenote Joke.

Traktatie voor ouderen
Omstreeks 13.30 uur wordt op het podium op het theaterplein voor de eerste maal de Dick Bestenbreurtrofee uitgereikt. Deze wisseltrofee wordt voortaan overhandigd aan iemand die zich gedurende lange tijd achter de schermen inzet voor de kunst en cultuur in Beverwijk en omgeving. Het kwartet de Whiskeymo's haalt vervolgens alles uit de kast om de ouderen van Beverwijk, behalve op koffie met wat lekkers, op een aanstekelijk repertoire uit de jaren 40/50 te trakteren. Daarna is op dit podium de beurt aan de slagwerkgroep van de Beverwijkse harmoniekapel, de overlevingsliederen van Jan Paul van der Meij, Lut Luttik en als uitsmijter om omstreeks 16.00 uur de indringende set van Mieke Stemerdink (ex-Gigantjes) en haar Drei Männer im Schnee.

De jeugd op de planken
Vanzelfsprekend neemt ook het Kennemer Theater deel aan het programma. De grote zaal staat tussen 12.30 en 14.30 uur ter beschikking aan de jongerenmusical- en theatergroepen van de Muziek- & Dansschool Beverwijk. Onder leiding van Rick Dros worden hier de goed lopende voorstellingen 'Vast' en 'Treitertijd' van de jeugdgroep 6Pek opgevoerd. Alex in Wonderland is de naam van het liedjesprogramma van de jeugdmusicalafdeling van de muziekschool. Zij treden om 12.30 uur op. Beverwijk krijgt ook een volwassenentheatergroep. In de theaterzaal wordt zaterdag een korte presentatie van dit Stadstheater gegeven.

Om 14.50 uur begint hier het'feest voor de zintuigen'. Het twaalfkoppige filmorkest Max Tak begeleidt live een viertal films: 'Father and Daughter' van Michael Dudok de Wit, 'Do detectives think' van Laurel & Hardy, en vanaf 17.00 uur 'The Höffnung maëstro' en 'Alice and the dogcatchers' van Walt Disney. Tussen de twee Max Tak-voorstellingen door is de eenakter Babylotion van de toneelgroep SA te zien, een indringend stuk over de bouwval die ontstaat als een man en vrouw niet kunnen geven of ontvangen. Het theaterpodium wordt vervolgens in beslag genomen door de acteurs en actrices van de spannende kindertheatervoorstelling Kietelvleugels. Wie daarna nog niet genoeg heeft blijft lekker zitten om een kinderfilm te bekijken. Aanvang 18.45 uur.

Rappen voor een kast
De Wijk aan Zeeër Leo van der Leden treedt niet alleen geregeld op als pianist, hij ontwerpt ook. Zijn nieuwste ontwerp heet Leo 100 en is een ogenschijnlijk loeistrakke doch uitermate verrassende kast. De kast inspireerde cabaretier Patrick Kamoen tot een interactieve voorstelling, natuurlijk met Leo achter de piano. Aanvang 12.30 uur in het leescafé van de Bibliotheek. Na deze voorstelling nemen de rappers GGSD het stokje over. De stadsdichter mag niet ontbreken op deze culturele manifestatie. Sipke Fluitman leest daarom in het leescafé voor uit eigen werk én presenteert zijn nieuwste stadsgedicht. Jan Aardenburg verzorgt daarna een verhandeling over the blues, gelardeerd met live muziek WaZCo, oftewel het Wijk aan Zees Collectief sluit het bibliotheekprogramma vanaf 15.30 uur af met een American Songbook-repertoire.

Schaakfestijn
Schaakvereniging De Wijker Toren neemt een prominente plaats in op het Kerkplein. De vereniging stelde een indrukwekkend programma samen dat tussen de informatiekramen van alle Beverwijkse kunst- en culturele verenigingen, de terrassen en podia door te beleven is. De internationale schaakgrootmeester Vlastimir Hort is van de partij, er worden voor zowel de jeugd als de volwassenen vierkampen gehouden, men kan simultaan schaken tegen Paul Spruit of tegen 'De Beer', men kan 'vluggeren' of deelnemen aan het straatspel. Alleen voor de vierkamp dient men zich vooraf op te geven bij Hans Bakker, tel. 06-55180190.

Kinderprogramma
Geef kinderen papier en verf en ze hebben de grootste lol. Tijdens Beverwijk uit de Kunst krijgen ze echter meer voorgeschoteld. Véél meer. Achter het café, op het grasland, kunnen de kleintjes zich volop uitleven met schmink, een draaimolen, de verfcentrifuge, helium balonnen, samen met kunstenaars schilderen op doek, pottenbakken, circus, poppenkast en de hilarische liedjes van Johan Hogeboom en Rick Tamis. Natuurlijk is er limonade en natuurlijk zijn er pannenkoeken. Iedereen krijgt een strippenkaart, waarop afgestreept wordt aan welke activiteiten je hebt deelgenomen. Niets aan de hand als je iets overslaat, zonde is dat wel.

Was dat alles? Nee hoor, in de Grote Kerk wordt 's middags om 15.00 uur nog een Veaudeville, ofwel open bak, gehouden waarvoor men zich kan aanmelden, de scoutingjeugd van M'hlala Panzi richt een pioniersveld in, vanaf 18.00 uur worden in de toren van de Grote Kerk films van eerdere culturele activiteiten in Beverwijk vertoond, de Beverwijkse horeca is aanwezig met de lekkerste hapjes en drankjes, de Eerste Beverwijkse Tekenclub maakt ter plekke een schuttersstuk, andere kunstenaars verplaatsen voor deze ene dag hun atelier naar het Kerkplein... Het is duidelijk: het is te veel om op te noemen.

Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken. De manifestatie wordt om 12.00 uur met veel tamtam geopend en om middernacht met de beukende Bintangs afgesloten.