Stadsdeel Amsterdam-Noord

Open weekend Zamenhofstraat

Letterlijk onder de rook van de Akzo-fabriek ligt het complex Zamenhofstraat, een voormalige scheepswerf waar zon tweehonderd ambachtelijke bedrijven, kunstenaars en andere creatieve ondernemers onderdak hebben gevonden.

De Zamenhofstraat is een broedplaats avant la lettre. Zonder overheidsbemoeienis doppen zij hun eigen boontjes en elke twee jaar laten ze zien waar dat toe leidt. De derde editie van Noordwaarts vindt plaats op 24 en 25 september 2005, bijna de helft van de ondernemers houdt dan open huis.

Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Studio de Jong, die onlangs de complete verlichting van Tuschinski renoveerde, bij vereniging De Weergever, waar je de grootste collectie vinyl van Nederland vindt, bij Deep, dat de diepte van de zeehavens van Amsterdam controleert, of bij Rietbroek Oudijn Ontwerpers, die het nieuwe Nederlandse paviljoen in Auschwitz maakten.
Naast bedrijven als garages, restauratie-ateliers en meubelmakerijen, zetten tientallen schilders, beeldhouwers, zeefdrukkers, fotografen, architecten en sieraadontwerpers de deuren van hun ateliers wijd open.

Er is een voorstelling van theatergroep La Boum, verspreid over het terrein treden diverse bandjes op. Verder is er een wijnproeverij van In Vino Veritas, wordt er biologische soep geserveerd en dito pannenkoeken en zal ook de Taartenkamer haar waren aan de inwendige mens brengen.

Door de unieke locatie aan het IJ beschikt de Zamenhofstraat over een eigen ponthalte. Doordeweeks kunnen bezoekers en gebruikers zich tussen 6:15 en 9:45 en 14:50 en 18:50 naar de Zamenhofstraat laten vervoeren met een waterbus.

Tijdens NOORDWAARTS zorgt het GVB voor een directe pontverbinding tussen de Zamenhofstraat en het Centraal Station via het JAVA-eiland. Voor slechts één euro vaart u in een kwartiertje tot recht voor de deur.
De eerste waterbus vertrekt zaterdag 24 september om 12.00 uur vanaf CS. Aansluitend opent Ton Neus, de burgemeester van het Zamenhofterrein, om 12.30 uur de derde editie van Noordwaarts.

Openingstijden van 12 tot 18 uur.

Voor meer informatie en een uitgebreide routebeschrijving kunt www.zamenhofstraat150.nl raadplegen.