Gemeente Amsterdam

Oud-Ajacieden op de brug

20 september 2005
---
Oost/Watergraafsmeer Op zaterdag 24 september doet Sjaak Swart, in aanwezigheid van stadsdeelbestuurder Peter Sertons, de aftrap voor de onthulling van twaalf nieuwe brugnamen in Park de Meer.

Sjaak Swart bij rondrit Europacup De bruggen - in de buurt waar vroeger het oude Ajax stadion heeft gestaan - zijn vernoemd naar oud-Ajacieden die in de gouden tijd van Ajax, begin jaren zeventig, bij de club hebben gespeeld.

Alleen spelers met driemaal de Europacup

Vanwege het grote aantal Ajacieden uit die tijd en het beperkte aantal bruggen heeft een zogenaamde brugnamencommissie gekozen voor de spelers die in de periode van 1971 tot 1973 drie maal de Europacup I hebben gewonnen en deze drie seizoenen in de basis stonden.

Gerrie Mühren en Johan Neeskens

Bij de onthulling zijn - naast Sjaak Swart - Ajacieden aanwezig. Zo zijn in ieder geval Gerrie Mühren en Johan Neeskens en mogelijk meer oud-kampioenen aanwezig om de naam van de brug die naar hen vernoemd is, te onthullen.

Behalve genoemde voetballers krijgen ook Ruud Krol, Barry Hulshoff, Wim Suurbier, Arie Haan, Horst Blankenburg, Piet Keizer, Heinz Stuy, Johan Cruijff en wijlen Velibor Vasoviç hun eigen brug. Voor Vasoviç is een uitzondering gemaakt. De publiekslieveling en aanvoerder stond alleen in het eerste van de drie gouden jaren van Ajax. Park de Meer

Heilige grond

Het idee voor de vernoeming van de bruggen op de - voor veel voetballiefhebbers heilige grond - is afkomstig van een bewoner uit stadsdeel Oost/Watergraafsmeer. Het bestuur van het stadsdeel was het met hem eens dat het vernoemen van de bruggen naar Ajacieden gepast is. Hierna is een brugnamencommissie ingesteld, waaraan onder andere ook de initiatiefnemer deelnam.

Het programma begint om half 1 op Esplanade de Meer.