Gemeente Enschede

Open dag op de Oosterbegraafplaats

woensdag 21-09-2005

Nieuwe manier van begraven

Zaterdag 24 september 2005 vindt op de Oosterbegraafplaats een open dag plaats. Op deze dag wordt alles wat met begraven te maken heeft aan het publiek getoond. Aanleiding is de officiële openingshandeling van de nieuwe wandgraven door wethouder Andre Le Loux. Onlangs is de Oosterbegraafplaats nog genomineerd voor de International Funeral Award 2005.

De Oosterbegraafplaats is een monumentaal gedenkpark dat ruim 100 jaar oud is. Het Rijksmonument geeft een beeld van Enschede en de bekende Enschedeers van de vorige eeuw. Sinds 1988 zijn er geen nieuwe graven meer uitgegeven, wel vonden er bijzettingen plaats. Vanaf dit jaar worden er weer nieuwe graven uitgegeven. Er zijn 216 wandgraven beschikbaar en 200 keldergraven. Wandgraven komen in Nederland nog nauwelijks voor. Op slechts twee andere plekken in Nederland bestaat de mogelijkheid om bovengronds in een wand begraven te worden.

Voor de open dag is een breed programma opgesteld waarbij het publiek geïnformeerd wordt over uitvaart, begraven en rouwverwerking en kan het alles te weten komen over de Oosterbegraafplaats. Zo wordt er ieder uur een rondleiding gegeven onder begeleiding van een gids en is er de mogelijkheid om een keldergraf te bekijken. In verschillende kraampjes wordt informatie gegeven over uitvaartbegeleiding, grafstenen en grafstukken.
Er wordt een voorstelling gehouden met als titel 'huilen mag, lachen ook'. Verder vinden er demonstraties grafdelven plaats en is er een expositie van steenhouwers. Op het voorterrein van de Oosterbergaafplaats staan oude en nieuwe rouwvoertuigen. Gedurende de dag zijn er muzikale optredens van het Enschede's Byzantijns Kozakken Koor en de Schotse doedelzakband Concord Pipe Band.

De open dag van de Oosterbegraafplaats wordt gehouden op zaterdag 24 september 2005 tussen 10.00 en 16.00 uur. De Oosterbegraafplaats is gelegen aan de Noord Esmarkerrondweg 407.

Het programma voor deze dag ziet er als volgt uit: 11.00 uur Openingshandeling Wandgraven door wethouder A.J. Le Loux
13.30 uur Toneelvoorstelling 'huilen mag, lachen ook' Ieder uur Rondleiding over de Oosterbegraafplaats En verder Informatie over uitvaartplechtigheid, begraven en asbestemming UitvaartbusMuzikale
omlijsting van Enschede's Byzantijns Kozakken Koor en Schotse doedelzakband Concord
Pipe Band.


---