Vereniging Milieudefensie

Aankondiging voor de pers


Deelname Milieudefensie aan Keer het Tij-omsingeling Binnenhof: 'Geen tropisch bos voor groene stroom'

Amsterdam, 21 september 2005 --- Milieudefensie voert zaterdag 24 september in Den Haag actie tegen de overheidssubsidiëring van palmolie als brandstof voor de opwekking van groene stroom. De aanleg van palmolieplantages gaat ten koste van tropisch regenwoud in Azië. De actie maakt deel uit van een omsingeling van het Binnenhof door platform Keer Het Tij, uit protest tegen de kabinetsplannen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt.

Palmolie wordt in Nederland onder andere gebruikt als biomassa bij de opwekking van groene stroom. Een proefproject voor biodiesel uit palmolie is in de maak. Na protesten van onder meer Milieudefensie hebben staatssecretaris Van Geel (Milieu) en minister Brinkhorst (Economische Zaken) toegegeven dat het niet de bedoeling is dat het regenwoud sneuvelt. Minister Brinkhorst heeft ook vastgesteld dat de palmolie die voor biomassa gebruikt wordt, van duurzame herkomst moet zijn. Toch krijgt energie uit palmolie-biomassa in de Miljoenennota nog steeds 'groene' subsidie via de Milieukwaliteit Electriciteits Productie-regeling (MEP).

Wat: Omsingeling Binnenhof door Milieudefensie in platform Keer Het Tij Hoe: Tropisch regenwoud protesteert tegen subsidie van palmolie voor biomassa Waar: Den Haag, Lange Vijverberg nabij hoek Korte Vijverberg Tijd: Zaterdag 24 september, 13.00 - 15.30 uur

'Voor gebruik van biomassa moeten we naar andere bronnen dan palmolie kijken,' zo stelt Anne van Schaik, campagneleider Globalisering en Milieu bij Milieudefensie. 'Inzet van palmolie voor energieopwekking in Nederland zal een enorme nieuwe exportmarkt creëren, waardoor nieuwe plantages worden opgezet en nog meer onvervangbaar regenwoud gekapt. Dat kan niet de bedoeling zijn en dat mag het kabinet niet toestaan. Palmolie hoort niet gesubsidieerd te worden als bron van groene stroom.'

Door de grote vraag naar palmolie moet voedselteelt wijken en wordt het regenwoud gekapt. Uitbreiding van plantages leidt daarnaast tot bosbranden als nieuwe grond bouwrijp wordt gemaakt. Ook veroorzaakt de teelt en productie van palmolie overmatig gebruik van kunstmest en landbouwgif, conflicten over landrechten, lozingen van bijproducten in rivieren en grootschalige vissterfte.

Nederland is de grootste importeur van palmolie in de Europese Unie. Palmolie wordt veel gebruikt in onze voedingsmiddelen, zeep en diervoeders. De import uit Indonesië is sinds 1995 verdubbeld, uit Maleisië bijna verachtvoudigd. In Indonesië ligt nu al vijf miljoen hectare oliepalmareaal. De Indonesische regering wil op Kalimantan de grootste oliepalmplantage ter wereld opzetten: waar nu nog tropisch regenwoud staat, zal dan een plantage verrijzen die half Nederland zou kunnen bedekken.

Noot voor de redactie,