Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 274

datum: 21 september 2005

Nieuw boek: 'Middeleeuwse huizen in Amersfoort'

Gemeente Amersfoort brengt deze week een boek uit over de middeleeuwse huizen van de stad. Het boek, dat is geschreven door bouwhistoricus Albert van Engelenhoven, onthult de geschiedenis van enkele bijzondere huizen die de afgelopen drie jaar zijn onderzocht. Dit onderzoek bracht verrassende nieuwe feiten naar boven. Zo bleken veel huizen aanmerkelijk ouder dan gedacht. 'Middeleeuwse huizen in Amersfoort' is vanaf zaterdag 24 september verkrijgbaar bij de Informatiewinkel in de Observant en in Amersfoortse boekhandels.

Amersfoort was in de Middeleeuwen een belangrijke stad. Dat is zichtbaar aan de Sint-Joriskerk, de Onze-Lieve-Vrouwetoren en de Koppelpoort, maar ook aan de vele middeleeuwse huizen die nu nog in Amersfoort te vinden zijn. Enkele van deze huizen zijn de afgelopen jaren onderzocht. Voordat een monument kan worden gerestaureerd, verricht de gemeente namelijk altijd bouwhistorisch onderzoek. Zo kan worden voorkomen dat waardevolle elementen van een huis tijdens de restauratie verloren gaan. Dit onderzoek levert ook kennis op over de bouwgeschiedenis van het huis. De afgelopen drie jaar heeft de gemeente bouwhistorisch onderzoek verricht in dertien middeleeuwse huizen. Dat heeft een goed beeld opgeleverd van het middeleeuwse huis in Amersfoort.

Het bouwhistorisch onderzoek leverde ook verrassende nieuwe inzichten op. Zo bleek achter de negentiende-eeuwse voorgevel van Hof 39 een huis schuil te gaan uit 1452. De beide zijmuren van het huis zijn zelfs nog ouder en dateren uit de dertiende eeuw. Langestraat 9 en Krommestraat 20 blijken rond het midden van de veertiende eeuw te zijn gebouwd en behoren daarmee tot de oudste huizen van onze stad. Deze en andere middeleeuwse huizen, waaronder muurhuizen, staan beschreven in het boek 'Middeleeuwse huizen in Amersfoort'. In het boek wordt ook de ontstaansgeschiedenis van Amersfoort geschetst aan de hand van archeologische opgravingen.

'Middeleeuwse huizen in Amersfoort' is geschreven door Albert van Engelenhoven en wordt uitgegeven door uitgeverij TOTH. Het boek telt 132 pagina's en 170 illustraties en is vanaf 24 september voor 15 euro te koop bij de Informatiewinkel in de Observant en bij de boekhandel.

Informatie: Simone de Jong, communicatieadviseur sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer, telefoon (033) 469 42 69 of e-mail s.dejong@amersfoort.nl.

De pers is van harte uitgenodigd voor de presentatie van het eerste exemplaar van het boek tijdens de SBN donateursdag op zaterdag 24 september. De presentatie vindt plaats om 10.00 uur in de Oud-katholieke kerk van de Heilige Georgius, 't Zand 13 (hoek Bolderstraat).