Gemeente Almere

Bewoners aan de slag in Molenbuurt-park

Langs de Wipmolenweg in Almere Buiten ligt een mooi park, dat de moeite waard is! Maar het park is ook toe aan een flinke opknapbeurt én aan een nieuwe stimulans! Daarom zal de gemeente binnenkort de nodige klussen ter hand nemen in het park.

Meer ruimte voor natuur

Landschapsbeheer Flevoland heeft de gemeente verschillende ideeën aangedragen om de natuur in het park meer kansen te bieden. Zo kunnen vogels, vlinders, watervogels, planten en bloemen er een plekje vinden.

Als bewoner meehelpen

Naast de werkzaamheden die de gemeente gaat uitvoeren in het park, is ook de hulp ingeroepen van de bewoners. Op 24 september organiseren Stichting Landschapsbeheer Flevoland en de gemeente een speciale dag waarbij enthousiaste vrijwilligers hun handen uit de mouwen kunnen steken. Onder deskundige begeleiding van ervaren vrijwilligers en Landschapsbeheer Flevoland kunnen bewoners allerlei kleinschalige beheerwerkzaamheden doen, zoals maaien met de zeis, wilgen knotten, afzetten van wilgengriend, takkenrillen en broeihopen maken. Lekker bezig zijn in de natuur, maar tegelijkertijd ook veel nieuwe dingen leren. Bijvoorbeeld over hoe de ringslang leeft, over de betekenis van takkenrillen voor vogels en kleine zoogdieren, over welke planten vlinders aantrekken en over bepaalde beheertechnieken.

Ook meehelpen aan het groen in uw omgeving?

Op verschillende plaatsen in Almere lopen vergelijkbare projecten. Projecten waarbij op initiatief van bewoners meer natuur in de woonomgeving wordt gerealiseerd. In Almere haven is bijvoorbeeld de bewonersgroep Kronkelveld maandelijks bezig met kleinschalige beheerwerkzaamheden om het ecologisch gebied Kronkelveld verder te ontwikkelen tot een prachtig en interessant natuurgebied. Ook in een aantal stadsparken waaronder het Beatrixpark en het Lumierepark zijn bewoners actief om delen van het park aantrekkelijk te maken voor mens, plant en dier. Heeft u ook een goed idee om uw eigen woonomgeving aantrekkelijk te maken voor de natuur (natuurontwikkeling), èn wilt u zelf daaraan een steentje bijdragen als vrijwilliger, dan kunt u contact opnemen met Margriet Brouwer van Landschapsbeheer Flevoland op het telefoonnummer 0320-294939.

Gemeente pakt onderhoud op

De gemeente zal binnenkort de nodige klussen ter hand nemen in het park aan de wipmolenweg. De beplanting rondom de paden wordt gesnoeid, vuil wordt opgeruimd, onkruid in de verharding wordt verwijderd, de twee prieeltjes worden opgeknapt, het bruggetje en de steigers worden hersteld en vrij gemaakt van riet. Ook wordt er een poel aangelegd, de bestaande sloot wordt uitgediept, enkele trappen worden hersteld en er zullen ook enkele bomen worden weggehaald, om het park toegankelijker te maken en meer zichtlijnen in het park te krijgen. Al met al betekent dit een flinke opknapbeurt voor het park en een goed uitgangspunt voor het toekomstig beheer.

Het precieze programma voor 24 september kunt u lezen op www.almere.nl/stadsdeelbuiten. Vragen over de natuuractiviteiten en over 24 september kunt u stellen aan Landschapsbeheer Flevoland, Margriet Brouwer, tel. 0320-294939. Voor vragen over de werkzaamheden van de gemeente in het park aan de Wipmolenweg, kunt u contact opnemen met Marieke Bakelaar, communicatie gemeente Almere, te. 036 5458129.