Landstede


Landelijke Week van het Leren ook bij Landstede

Bij Landstede Opleidingen & Cursussen voor volwassenen staan tijdens de nationale Week van het Leren (24 september tot en met 1 oktober) integratie en ontmoeting centraal. Er worden bijeenkomsten en projecten georganiseerd waarbij mensen van elkaar leren. Zo wordt onder de naam Dialoog geprobeerd autochtonen en allochtonen meer met elkaar in contact te laten komen.

Van 24 september tot en met 1 oktober vindt in Nederland alweer de zesde Week van het Leren plaats. De Week van het leren wil leren onder de aandacht brengen van volwassen Nederlanders. Leren kan overal en op allerlei manieren: in een groep met een docent, van groepsgenoten, via de computer thuis of op school, tijdens werk, maar ook van én met elkaar.

De Week van het Leren is onderdeel van het leven-lang-leren-beleid van het kabinet. Veel buurthuizen, bibliotheken, gemeenten en scholen verlenen belangeloos medewerking aan de Week van het Leren. Door hun deuren te openen en via buurtactiviteiten wijzen ze op het brede leeraanbod dat ze hebben.

Uit een landelijk onderzoek van VluchtelingenWerk blijkt dat Nederlanders eigenlijk wel allochtone vrienden zouden willen hebben en andersom, allochtonen zouden best meer in contact willen komen met Nederlanders.

Projectleider en docent van Landstede Opleidingen & Cursussen voor volwassenen, Tia van Diest beaamt dit: Vaak weten mensen uit verschillende culturen niet hoe ze met elkaar in contact kunnen komen. Om de integratie wederzijds te bevorderen, zijn we gestart met het project Dialoog.

Dialoog is onderverdeeld in drie deelprojecten, waaronder Taalmaatjes. Bij dit project is het de bedoeling dat vrijwilligers van Nederlandse afkomst worden ingezet. Ze nemen deel aan de huiskamergesprekken bij de taallessen of inburgeringcursussen van allochtonen. Een tweede project is de inzet van coaches. Deze vrijwilligers, oud-medewerkers van Landstede, gepensioneerden of mensen die al succesvol zijn ingeburgerd, gaan allochtonen coachen bij het zoeken naar vrijwilligerswerk of anderen activiteiten in de Nederlandse samenleving.

Bij het derde project wordt door middel van kunst contact met elkaar gelegd. In samenwerking met t Klooster werken mensen met verschillende achtergronden samen aan een voorstelling of tentoonstelling.

Taal is altijd een belangrijke sleutel in een ontmoeting tussen twee culturen. Vaak zijn er te weinig concrete situaties voor mensen om te oefenen. Door middel van het project Dialoog hopen we hieraan een bijdrage te kunnen leveren, vertelt Tia van Diest.

Alfabetisering
Een ander project in het kader van de Week van het Leren bij Landstede Opleidingen & Cursussen voor volwassenen heeft te maken met alfabetisering. De cursus Nederlands lezen en schrijven is bedoeld voor iedereen die Nederlands als moedertaal heeft.

Er rust nog steeds een taboe op het niet kunnen lezen en schrijven. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor de groep mensen die problemen hebben met lezen en schrijven.

Mensen die een cursus Nederlands doen, zie je alsnog opbloeien. Logisch, want doordat ze de Nederlandse taal beheersen, groeien hun kansen in de samenleving en durven ze ook te participeren in de samenleving, vertelt de coördinator van de taalcursus bij Landstede Opleidingen & Cursussen voor volwassenen, Fennie Verwei.

Tijdens de lessen wordt ook veel aandacht geschonken aan de praktijk. Zo wordt er bijvoorbeeld geoefend met het invullen van formulieren en werkbriefjes. Mede door de toename van het computergebruik kunnen mensen bijna niet meer zonder lezen en schrijven.

Maar helaas is voor velen de drempel nog steeds te hoog om actie te ondernemen en Nederlands te gaan leren. Daarom is er een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen. Deze lijn is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar om je op te geven voor een cursus, vertelt Fennie Verweij. Het telefoonnummer van de alfabetiseringslijn is: 0800-0234444.

Bij Landstede Opleidingen & Cursussen voor volwassenen worden in het kader van de alfabetisering twee inloopdagen gehouden. Op dinsdag 20 en 27 september kunnen mensen tussen 09.00 en 16.00 uur een bezoek brengen aan Landstede Opleidingen & Cursussen voor volwassenen, Westeinde 31 in Harderwijk. Voor meer informatie over deze en andere cursussen van Landstede Opleidingen & Cursussen voor volwassenen kan worden gebeld met: 0341-437937