Gemeente Den Haag

september 2005
Week van het leren, 24 september t/m 1 oktober (22 september)

Van 24 september t/m 1 oktober 2005 vindt de zesde Week van het leren plaats. Onder het motto Leren, das voor mekaar wordt op Europees, landelijk en Haags niveau het leren door volwassenen onder de aandacht gebracht.
Ter gelegenheid van de Week van het leren vindt op 28 september een minisymposium plaats waaraan Pierre Heijnen, wethouder Onderwijs van Den Haag, en Mark Rutten, staatssecretaris van Onderwijs, een bijdrage leveren. Het symposium is tevens startsein voor het landelijke leerfestival, een manifestatie in het centrum van Den Haag, waar een groot aantal organisaties zich presenteert.

Pierre Heijnen is erg betrokken bij de Week van het leren. Een mens leert een leven lang. En dat leren gebeurt niet alleen via een cursus of op een school, maar ook in contacten met anderen. Mensen leren met elkaar, maar ook van elkaar. Wij willen op het leerfestival laten zien dat leren leuk is en dat er veel organisaties zijn die zich hiermee bezighouden.

Het leerfestival wordt gehouden van 12.30 tot 16.30 uur aan de Grote Marktstraat. Belangstellenden kunnen informatie krijgen over cursussen en verenigingen, maar ook meedoen aan activiteiten. Deelnemers aan de markt zijn o.a. Seniorweb, Vereniging Openbare Bibliotheken, Scouting Nederland, het Rode Kruis, de Mensenbieb, Stadsbibliotheek Den Haag, project Wegwijs in Nederland, Haags Startpunt Nieuwkomers en Teleac. Daarnaast kan de bezoeker Bekend maakt bemind zien, een film met Humberto Tan en Hans van Breukelen. Het evenement wordt opgeluisterd door bijdragen van straatartiesten. Zo is er een Nikkelen Neelis, een Oudhollandse entertainer, die op straat zangles geeft.

Gedurende de week worden in Den Haag verschillende activiteiten georganiseerd rondom leren door volwassenen. Pierre Heijnen deelt op woensdag 28 september tussen 10 en 11 uur op de Haagse markt flyers uit waarin informatie wordt gegeven over taalcursussen Nederlands. De Bibliotheken Schilderswijk en Transvaalkwartier presenteren de nieuwe collectie Nederlands Leren, speciaal ontwikkeld voor mensen met een taalachterstand. Via de Haagse migranten-radiostations wordt via wervingsspotjes aandacht besteed aan de Week van het leren.