Gemeente Rotterdam

Wat merkt de Rotterdamse jeugd concreet van al die activiteiten in het kader van Rotterdam Sportjaar 2005? Tot welke impulsen heeft de extra beleidsinzet geleid? Collegeleden kregen vrijdag 23 september antwoord op deze vragen tijdens een sportief werkbezoek. De dienst Sport en Recreatie trad op als gastheer.

Sportjaar 2005
Rotterdam heeft jaarlijks veel grote sportevenementen op de kalender staan, zoals het ABN/AMRO tennistoernooi, WK Baseball en het NK Synchroonzwemmen. Een deel daarvan is jaarlijks terugkerend, een deel is uniek voor het Sportjaar 2005. In aansluiting op die grote evenementen worden in de wijken veel sportieve activiteiten georganiseerd. Iedere deelgemeente heeft zijn eigen sportjaarkalender, met activiteiten voor de eigen bewoners. Ook heeft Rotterdam nieuwe evenementen binnengehaald, zoals Monaco aan de Maas, de Red Bull Airrace en World Port Sail.
Het Sportjaar 2005 heeft Rotterdam een sportieve uitstraling gegeven. Uit imago-onderzoek blijkt dat 60% van de Nederlanders Rotterdam dé sportstad vindt.

Sportinfrastructuur
Kijken naar een sportwedstrijd is leuk, maar Rotterdammers moeten zelf ook kunnen sporten. Sport en Recreatie zorgt ervoor dat de sportvoorzieningen in orde zijn, door gymzalen op te knappen en kunstgrasveldjes aan te leggen bijvoorbeeld.
Om sport te stimuleren ondersteunt Sport en Recreatie sinds augustus de sportverenigingen. Het is een goede plek om aan je conditie en je gezondheid te werken en om plezier te hebben met anderen. Je leert er niet alleen een vrije trap of een dubbele salto te maken. Maar ook omgaan met winnen en verliezen. En omgaan met elkaar.

Project Voeding & Beweging
"Veel sporten zou vanzelfsprekend moeten zijn voor de jeugd, net als vroeger bij ons", aldus burgemeester Ivo Opstelten tijdens het werkbezoek van het College. De praktijk wijst tegenwoordig helaas anders uit. Eén op de vier kinderen is te dik. Daarom is het actieprogramma Voeding & Beweging gestart. Hier doen 15 basisscholen aan mee en binnenkort komen er nog 15 bij. In 2009 moeten 90 scholen meedoen.

De kinderen zijn enthousiast. Zij maken kennis met allerlei vormen van beweging, bijvoorbeeld judo, zelfverdediging, dansen en acrobatiek. De resultaten zijn positief. De kinderen geven zelf aan dat zij gezonder eten en meer bewegen. Ook hun ouders bevestigen dit. Omdat de kinderen lekkerder in hun vel zitten, verbeteren zelfs hun leerprestaties.

Wethouder Stefan Hulman
Wethouder Nico Janssens

Eurofittest
Bij basisschool De Catamaran mogen de collegeleden zelf de Eurofittest doen, onder begeleiding van de kinderen. Met de Eurofittest kunnen de kinderen zelf meten hoe hun conditie verbetert. Bij handbalvereniging ASC in Charlois doen de collegeleden mee met een handbalclinic, met de burgemeester in het doel. Ter afsluiting van het werkbezoek stond in de handbalkantine een gezonde lunch klaar.

Burgemeester Ivo Opstelten
Wethouder Marianne van den Anker

Werkbezoeken college
Door middel van de maandelijkse werkbezoeken wordt het College vanuit de praktijk geïnformeerd over de voortgang van de collegeprioriteiten. Tijdens de werkbezoeken nemen de collegeleden persoonlijk kennis van resultaten en knelpunten. Op die manier houden burgemeester en wethouder voeling met wat er leeft in de stad en pikken zij signalen op.

Bron: Bestuursdienst, 23-09-2005

[s?rotterdam.Openbaar_60327.OTAP_RDM Content
ite_250003.Bestuursdienst_250055.Directie
AZ_2029887.Concerncommunicatie_2029890.Nieuwsbericht_2032005.Sport_203 2493.Sportief werkbezoek _2077801]