Ingezonden persbericht


Teamleider Jorrit Lousberg: "Ik kan niet wachten om te laten zien wat we kunnen"

Nuna 3 verschijnt als achtste aan start van World Solar Challenge

Darwin, Australië, 24 september 2005 - Het Nuon Solar Team heeft vanochtend in de kwalificatie op het circuit van Darwin een achtste startplaats behaald voor de World Solar Challenge 2005. Het Japanse SKY Ace Tyga team bemachtigde de 'pole position'. Zondag 25 september gaat de zonneautorace over ruim 3.000 kilometer van Darwin naar Adelaide (Australië) van start. Deze challenge geldt als het wereldkampioenschap voor zonneracewagens. Het Nuon Solar Team verdedigt haar tweevoudige wereldtitel in een sterk concurrentieveld.

Op het racecircuit Hidden Valley in Darwin streden vandaag de 23 deelnemende teams om de pole position in de World Solar Challenge. Het Amerikaanse MIT-team, dat in de vorige Challenge als derde eindigde, ging tijdens de kwalificatie over de kop. De wagen liep flinke schade op aan het zonnepaneel, maar de coureur is ongedeerd. Ondanks deze tegenvaller verschijnt het team morgen aan de start van de race.

Teamleider Jorrit Lousberg van het Nuon Solar Team: "Gelukkig heeft MIT goed nagedacht over de veiligheid. Ik ben er van overtuigd dat de Delftse Nuna 3 zo veilig als mogelijk is". Over de kwalificatie van zijn team zegt Jorrit: "We hebben gedaan wat we moesten doen. Barend heeft een fantastische tijd neergezet. We kunnen nu eindelijk doen waar we een jaar naar toe hebben geleefd. Ik kan niet wachten. We gaan voor de winst en we hopen die binnen te halen door solide te rijden". De grote concurrenten van Nuna 3, Michigan en Aurora, starten respectievelijk op de derde en vierde plaats.

Tony Vriens, voormalig coureur van het Aurora-team: "Het gaat allemaal over vermogen, aërodynamica, gewicht en strategie. Het Nuon Solar Team heeft ook heel wat ervaring. Nuna 3 is mooi, erg strak. Deze zonnewagen ziet er heel erg professioneel uit. Aurora, Nuna 3, Michigan, Tyga, Apollo. Dat is mijn top-5."

Contact
Voor meer informatie en vragen:

Anne-Marie Rasschaert
Public Relations Nuon Solar Team
anne-marie@nuonsolarteam.com mailto:anne-marie@nuonsolarteam.com>

Mobiel: +61 418604247 (t/m zaterdag 24 september en na de race) Satelliettelefoon: +88 1641411708 (vanaf zondag 25 september, geen voicemail)

Wegens tijdsverschil met Australië is Anne-Marie niet bereikbaar tussen 14.30 uur en 23.00 uur. U kan dan contact opnemen met:

Marjolein te Kolsté, woordvoerder Nuon: +31 (0)20 597 4200.

Foto's
Meer actuele foto's van het Nuon Solar Team worden aangeboden via het fotonet van het ANP en worden opgeslagen in de digitale beeldbank van ANP

Fotobijschrift van bijgaande low res foto:
Foto 3
Darwin, Australië, 24 september 2005 - Een official geeft het startsein aan Nuna 3 voor de kwalificatierit van de World Solar Challenge op het circuit Hidden Valley. Nuna 3 start morgen als zevende in de ruim 3000 km lange race voor zonnewagens van Darwin naar Adelaide. Foto: Nuon/Hans-Peter van Velthoven

>

Televisiebeelden
Beelden van Nuna 3 kunnen via SBS Productions aangevraagd worden op (+31) 020 8007611.

Elke dag, vanaf vandaag tot aan het einde van de race, wordt een 10 minuten verslag over de World Solar Challenge ter beschikking gesteld van alle media. Deze beelden worden elke dag uitgegeven om 15.00 Sydney time. De beelden zijn beschikbaar via satelliet voor alle Reuters gelieerde netwerken via Reuters Sydney (+61293731500 of www.reuters.com) of voor alle anderen door satelliet tijd te reserveren van GlobeCast Australia (+61282587979 of bookings@globecast.com.au).

Informatie
Kijk voor meer informatie over het Nuon Solar Team op www.nuonsolarteam.com http://www.nuonsolarteam.com>

Over het Nuon Solar Team
Het Nuon Solar Team bestaat uit 11 studenten van de TU Delft, die in een jaar tijd een wagen op zonne-energie hebben ontworpen, gebouwd en getest. Tijdens de World Solar Challenge 2005 in Australië verdedigen ze met Nuna 3 hun twee achtereenvolgende wereldtitels. Dit tweejaarlijkse wereldkampioenschap start op 25 september in Darwin. Na 3010 kilometer zal Nuna 3 over de finish in Adelaide rijden. Door nieuwe zonnecellen, een nieuw ontwerp, lichtgewicht materialen, efficiënte elektronica en een verbeterde strategie is Nuna 3 een grote favoriet voor de overwinning. Hierbij wordt het Nuon Solar Team ondersteund door hoofdsponsor Nuon en TU Delft.