Gemeente Enkhuizen

Week 38: Burgerservicenummer (BSN) per 1 januari 2006

Op 1 januari 2006 wordt het burgerservicenummer (BSN) ingevoerd. Het BSN is een uniek identificerend persoonsnummer dat gelijk is aan het huidige Sociaal-fiscaalnummer (Sofi-nummer). Iedereen die ingeschreven staat in de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) krijgt dit nummer. Net als het Sofi-nummer bestaat ook het BSN uit negen cijfers. Waar het Sofi-nummer vooral wordt gebruikt in contacten over fiscale aangelegenheden, krijgt het BSN een breder gebruik. Het BSN gaat door (overheids)organisaties gebruikt worden in de communicatie met u als burger. Daar waar dat wettelijk is toegestaan, zal het BSN ook gebruikt worden voor de uitwisseling van persoonsgegevens tussen (overheids)organisaties onderling.

Verschillende sectoren (Zorg en Onderwijs) gaan het BSN gebruiken als uniek persoonsnummer. Met dit unieke persoonsnummer kunnen persoonsgebonden gegevens doelmatig en betrouwbaar worden uitgewisseld. Bovendien draagt het BSN bij aan de bestrijding van identiteitsfraude en het versterken van het principe van eenmalige gegevensvertrekking. BSN is een onmisbare bouwsteen om de kwaliteit van de (elektronische) dienstverlening van de overheid te verbeteren. Oftewel, het BSN leidt tot een betere dienstverlening en het helpt de administratieve lasten voor burgers terug te dringen.

Wilt u meer informatie of de ontwikkelingen hierover bijhouden, surf dan eens www.burgerservicenummer.nl. Uiteraard blijven ook wij u informeren via het Gemeentenieuws.

Datum laatst gewijzigd: 23/09/2005