Politie Groningen

Persberichten zaterdag 24 september 2005

Provincie Groningen 24-09-2005 -

Alcohol in het verkeer
In de provincie Groningen zijn vrijdagavond en nacht weer diverse alcoholcontroles gehouden.
In Groningen werden op de Hereweg, Emingaheerd, Noorderhaven en op de Stationsweg enkele steekproeven genomen. In totaal werden 738 blaastesten afgenomen. In 7 gevallen had de bestuurder een te hoog promillage. Het promillage van vijf automobilisten varieerde van 0.6 tot 1.1 promille. Een fietser had 1.5 promille alcohol in zijn bloed en een bromfietser 1.4. De politie maakt proces-verbaal op. Op de Fanerweg in Zuidhorn werd een 38-jarige automobilist bekeurd voor 1.1. promille. In Winschoten had een 45-jarige automobilist uit die plaats 1.4 promille alcohol in zijn bloed. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Nieuw Beerta: motorrijder breekt enkel bij ongeval
Een 28-jarige motorrijder uit Groningen is vrijdagmiddag op de Langeweg bij Nieuw Beerta gewond geraakt toen hij met zijn auto in de sloot belandde. De man liep een enkelbreuk op en werd in het ziekenhuis van Winschoten behandeld. De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeval.

Foxhol: twee hennepkwekerijen ontmanteld
De politie heeft vrijdag in twee woningen aan de Pluvierstraat een hennepkwekerij ontmanteld. In de ene woning werden op zolder 430 hennepplanten aangetroffen. De elektriciteit werd buiten de meter om afgetapt. Essent heeft voorzorgsmaatregelen genomen. In de andere woning werden in totaal 173 planten aangetroffen in twee slaapkamers. Hier werd de stroom niet illegaal afgetapt. De respectievelijke bewoners (21 en 47) van de beide woningen worden als verdachte aangemerkt. Zij worden nader verhoord. De planten en de apparatuur zijn vernietigd. De politie zette voor beide onderzoeken vrijwillige agenten in.

Delfzijl: fietsster gewond na botsing met bromfietser
Een 17-jarige inwoonster van Delfzijl is vrijdagavond gewond geraakt toen ze in een bocht van Midscheeps in haar woonplaats frontaal in botsing kwam met een bromfietser. Ze brak daarbij haar neus en is voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. De bromfietser, een 35-jarige plaatsgenoot bleef ongedeerd. De politie onderzoekt de ware toedracht van het ongeval.

Delfzijl: bromfietscontrole
De politie controleerde vrijdagmiddag in Delfzijl Noord het gedrag van bromfietsers. Dit in verband met klachten daarover. In totaal werden 7 bekeuringen uitgeschreven. Dit betrof overtredingen zoals geen helm dragen (2), niet tonen certificaat (2), geen gele plaatvlakken, te veel vermogen en het rijden op het fietspad.

Grijpskerk: weghalen steen op rijbaan wordt man noodlottig Een attente automobilist uit Munnikezijl (64) heeft zijn gevoel voor veiligheid vrijdagmiddag met een armbreuk moeten bekopen toen hij een steen van de kruising wilde halen van de Friesstraatweg in Grijpskerk. Hij reed met zijn auto over de Friesstraatweg komende vanuit de richting Zuidhorn. Hij zag dat er een steen lag op het kruisingsvlak met de Kievitsweg. Omdat hij dat gevaarlijk vond voor andere weggebruikers, zette hij zijn auto aan de kant en liep de weg op om de steen op te rapen. Op dat moment trok juist een 64-jarige automobilist uit het Friese Blija op voor wie het verkeerslicht op groen sprong. De Munnikezijlster werd nog juist geraakt door de aanhangwagen achter de auto van de Fries, waardoor hij zijn onderarm brak. Desondanks liep hij door om de steen te verwijderen. Hij is daarna door de Fries en een andere voorbijganger geholpen die de politie waarschuwde. De man is ter behandeling overgebracht naar het ziekenhuis.

Groningen: agressieve horecabezoeker aangehouden
De politie heeft vrijdagnacht een 36-jarige Stadjer aangehouden voor bedreiging van horecapersoneel. De man was de toegang tot het café aan de Akerkhof geweigerd, hetgeen eerder in de week ook al was gebeurd. Hij had een toegangsverbod voor een maand. De verdachte dreigde met een mes terug te komen, hetgeen hij even later ook deed. Hij bedreigde daarmee een portier die erin slaagde hem onder controle te krijgen. De gewaarschuwde politie nam de man over en sloot hem voor nader onderzoek in aan het politiebureau.

Veendam: controle aanhangers
De politie heeft vrijdagmiddag in Veendam, Stadskanaal en Nieuwe Pekela een controle gehouden op aanhangers. Daarbij zijn diverse gebreken geconstateerd. Zo werden er ernstige droogtescheuren aangetroffen in de banden van een aanhangwagen (1), onjuiste verlichting (2), onjuiste losbreekinrichting (3) en een foutieve kentekenplaat. Verder werden twee automobilisten bekeurd voor het feit, dat ze geen E-rijbewijs hadden en in die zin een te zware aanhangwagen achter de auto hadden. De betrokken automobilisten kregen een bekeuring voor de overtredingen.