Groen!

Brussel, 24 september 2005

Groen! steunt acties huisartsen tegen halfslachtig beleid Demotte

Vandaag betogen duizenden zorgverstrekkers in Brussel tegen het beleid van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Rudy Demotte. Een goede gezondheidszorg voor iedereen kan slechts worden gegarandeerd wanneer het beleid fundamentele keuzes maakt. Groen! kiest voor de huisarts als de centrale spil en de toegangspoort tot onze gezondheidszorg, als regisseur van onze gezondheid. De huisartsen als eerstelijnsverzorgers zijn volgens Groen! het best in staat om zorg op maat te bieden, de preventie beter aan bod te brengen bij het patiëntencontact, en overbodige prestaties te vermijden. Dit is ook het gepaste antwoord op de terechte onvrede die bestaat bij de huisartsengroep die zich momenteel maatschappelijk ondergewaardeerd voelen.

Het antwoord van de paarse regering blijft echter beperkt tot een aantal halfslachtige ad hoc maatregelen die geen duurzame oplossing bieden en die zeker niet gekaderd zijn binnen een globale visie op welke gezondheidszorg de beste garanties geeft op lange termijn voor de patiënt en de samenleving. Dat het beleid van paars alsmaar minder op begrip kan rekenen, wordt overduidelijk. Volgens een recente enquête afgenomen bij 396 huisartsen heeft 72% van het huisartsenkorps geen vertrouwen meer in minister Demotte. In Vlaanderen heeft zelfs 78% van de artsen geen vertrouwen in de minister. Vorig jaar was dat nog 64%.

De huisarts kan nochtans de juiste zorg op het juiste moment geven. Mensen hebben vandaag echter minder vaak een vaste huisarts, maar trekken integendeel rechtstreeks naar de specialist, ziekenhuis of spoeddienst. Paars ondersteunt te weinig de 1ste lijn. Als het beleid op deze weg verdergaat, zullen binnen een paar jaar in sommige streken zelfs geen huisartsenpraktijken te vinden zijn, aldus prof. De Maeseneer.

Daarom stelt Groen! een volgende maatregelen voor: Vooreerst steunt Groen! de idee om huisartsen een aparte vertegenwoordiging te geven in de beslissingorganen. Vandaag moeten artsensyndicaten gemengd zijn, en zowel specialisten als generalisten vertegenwoordigen. De stem van de huisarts komt duidelijk op de voorgrond indien huisartsensyndicaten wettelijk mogelijk worden gemaakt.

De solowerkende huisarts kreunt onder het vele werk en kan dit niet langer combineren met gezin. Groen! wil de samenwerking tussen huisartsen onderling, maar ook met andere zorgverstrekkers stimuleren. Samenwerking kan vele vormen aannemen: twee huisartsen kunnen beslissen samen te werken en een secretariaatsmedewerker/ster aan te werven om de administratieve rompslomp te verminderen; of een groep van huisartsen kan beslissen samen te werken om permanent beschikbaar te kunnen zijn. Men kan ook grotere praktijken maken met verscheidene artsen en andere zorgverstrekkers in één gebouw. Groen! wil daarom vormen van (groeps)praktijkfinanciering; vooral het subsidiëren van de secretariaatsfunctie zal veel huisartsenpraktijken ontlasten van administratieve rompslomp. Groepspraktijken moeten worden erkend met een eigen RIZIV nummer. Wijkgezondheidscentra moeten financieel beter worden ondersteund, bijvoorbeeld via een forfaitaire betaling per ingeschreven patiënt.