Gemeente Tilburg

05328GO

Datum
24 september 2005

Veel 'slordigheidsfouten' geen grote excessen bij handhavingsactie

Tientallen handhavers op pad in het weekend

Tijdens een grootscheepse controle door tientallen handhavers van de gemeente Tilburg, geassisteerd door politie en brandweer, zijn dit weekend geen grote excessen geconstateerd, wel veel 'slordigheidsfouten'. Brandblussers die hun jaarlijkse controle niet gehad hebben, omroepinstallaties bij LPG-tankstations die niet of slecht functioneren, illegale buitenreclame maar ook flink wat 'heterdaadjes' bij de hondenpoepcontrole. Deze keer werd tijdens de landelijke handhavingsestafette in Tilburg naast controle in het openbaar gebied ook nadrukkelijk gekeken naar de brandveiligheid bij horecafuncties in de stad. Niet alleen café's maar ook verschillende kantines van verenigingen kregen een controlebezoek. Daarnaast kregen 15 LPG-tankstations een controle. Velen waren verbaasd over het feit dat de gemeente ook in het weekend controles uitvoert.

Hercontrole
In totaal zijn er 100 controles geweest bij horecafuncties. De overtredingen betroffen vooral het ontbreken van een logboek, geen brandvertragende maatregelen bij versiering of stoffering, geen 'uit'-bordje of geen verlichting achter het 'uit'-bordje en obstakels in vluchtwegen. Allemaal zaken die van levensbelang kunnen zijn bij het uitbreken van brand. In 50 gevallen gaan de handhavers nog terug voor een hercontrole. Wanneer de zaak dan niet op orde is, riskeert men een dwangsomprocedure.

De feiten
Hondenpoepverbod: 14 processen-verbaal
Illegale buitenreclame: 2 dwangsomprocedures en veel waarschuwingen. Illegaal geplaatste driehoeksborden: 1 aanschrijving Illegale storting huisvuilzakken: 1 boete van E 50,-- Bij LPG-tankstations aanschrijvingen voor: 6 keer omroepinstallaties niet in orde, 3 keer administratie niet op orde, 3 keer blusmiddelen niet in orde. Veel voorkomende gebreken bij 100 horeca(functies) uitgangen en vluchtwegen 23 keer niet in orde, nood- en transparantverlichting ('uit'-bordje) 46 keer niet in orde, blusmiddelen 35 keer niet in orde en stoffering en versiering 20 keer niet in orde.

Voor de pers:
Yvonne Schoonis
Themacommunicatie
Tel. 013 5428506
06-38052723

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 85 06
Faxnummer


---- --