Socialistische Partij

Stop het nieuwe zorgstelsel!

Duizenden demonstranten in Den Haag: Keer Het Tij!

24-09-2005 * Zaterdagmiddag zijn duizenden mensen bijeengekomen voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Een bonte mengeling van progressieve organisaties en andere tegenstanders van het kabinet protesteert tegen het rechtse, neoliberale beleid van regering Balkenende II. Zij vertegenwoordigen de 85% van de bevolking die geen vertrouwen meer heeft in de coalitie van CDA, VVD en D66. Onder hen bevonden zich uiteraard veel SP'ers.

Keer Het Tij

De manifestatie zal later vandaag uitmonden in een symbolische omsingeling van het befaamde torentje van Balkenende, van waaruit dit land wordt overspoeld met wanbeleid. De omsingeling wordt georganiseerd door het platform Keer het Tij waarin 500 maatschappelijke organisaties hun verzet tegen het kabinet bundelen. Samen hebben deze partijen, waaronder vakbonden, migrantenorganisaties, vredesgroepen en milieubewegingen bijna een half miljoen leden. Aan de eerdere acties van het platform de afgelopen drie jaar namen tienduizenden mensen deel.

Veel SP'ers aanwezig

De belangrijkste bezwaren van de demonstranten richten zich tegen het asociale inkomensbeleid van Zalm en De Geus, het ontbreken van serieus milieubeleid onder staatssecretaris Van Geel, de uitverkoop van de volkshuisvesting door minister Dekker, het desintegratiebeleid van minister Verdonk, de volgzaamheid ten opzichten van de Amerikaanse politiek inzake oorlog en vrede, maar natuurlijk ook de invoering van een asociaal nieuw zorgstelsel.

SP spandoek

Namens de SP sprak Jan Marijnissen de menigte toe:

Beste mensen,

Het is geweldig dat jullie hier allemaal zijn. Het is ook wel erg hard nodig! De situatie van het land is ernstig, heel ernstig: veel mensen zijn erg bezorgd. Nóg anderhalf jaar verder met dit kabinet: wat voor samenleving houden we over? Dit kabinet is zelf het doemscenario, dat het zegt te willen voorkomen.

Wij geloven in dit land, maar niet in deze regering. Wij houden van dit land, maar niet van dit kabinet. Wij willen offers brengen voor dit land, maar niet voor deze bewindslieden. Wij willen het land opbouwen, en niet afbreken. Wij willen trots kunnen zijn op hoe we met elkaar omgaan in dit land, maar het kabinet bewerkstelligt precies het tegendeel.

Mensen willen solidariteit, eerlijkheid en gemeenschapszin, maar Balkenende luistert niet, hij lijdt aan overmoed en veroorzaakt veel onbehagen. Mensen willen politiek en moreel leiderschap dat ze ergens brengt waar het beter is dan hier en nu. Dit kabinet wijst niet de weg, het laat de mensen aan hun lot over.

Beste mensen, als de overheid geen waarde meer hecht aan solidariteit dan sijpelt dat door in de samenleving. Het gevolg kunt je overal horen, zien en voelen. De spanningen lopen op, steeds meer mensen kiezen voor zichzelf, en hebben geen boodschap meer aan de gemeenschap en het algemeen belang. Niet van harte, maar uit lijfsbehoud.

Want, mensen willen zich dolgraag inzetten voor een betere wereld. Mensen zijn van nature optimistisch en tot veel bereid. Maar dan moeten ze wel kunnen rekenen op een overheid die hen steunt. Nu worden de mensen vooral tegengewerkt, gedemoraliseerd en gefrustreerd.

Werken aan een alternatief is nu harder nodig dan ooit. Daarom is samenwerking van alle progressieve en sociale krachten een opdracht. Ik wil me daar graag voor inzetten.

De komende tijd ga ik me zeker óók inzetten in de strijd tegen het nieuwe zorgstelsel. Nierman wil het ziektekostenstelsel van Hoogervorst dat ons land nu door de strot wordt gedrukt: de huisartsen niet, de patiënten niet, de specialisten niet en de verpleegkundigen niet.

Want de no claim laat ziek betalen voor gezond. De premie van 1100 Euro is voor iedereen, rijk en arm, hetzelfde. Nu al staat vast dat er veel onverzekerde armen zullen komen. De marktwerking zal ons alleen maar slechtere kwaliteit en motivatieverlies bij artsen en verpleegkundigen brengen. Het zal de bureaucratie enorm laten toenemen. En - het allerergste - de macht van de commerciële zorgverzekeraars wordt veel te groot.

Waarom zorgt de overheid niet voor één stelsel, eenvoudig en overzichtelijk, met de zorg voor iedereen die dat nodig heeft, gebaseerd op solidariteit, dus met een premie naar draagkracht? Ik roep jullie op om samen met mij en anderen aan de Noodrem te trekken en de acties te steunen.

Beste mensen, ze zeggen altijd: `Een volk krijgt de regering die het verdient.' Ik weet zeker, heel zeker: dit volk verdient beter!

We gaan het tij keren. Samen en vastberaden. Daarom geef ik je tot slot deze dichtregels mee.
Ze zijn van de hand van onze dit jaar overleden strijdmakker Karel Glastra van Loon.

Ik geef ze je mee als bemoediging:

Blijf niet mokkend aan de kant staan
Stel een daad en toon je moed
Laat je woede hand in hand gaan
Met het goede dat je doet.