Ingezonden persbericht


Persbericht

BINNENHOF OMSINGELD, KABINET UITGEFLOTEN.

Zojuist is het Binnenhof in Den Haag door 5500 demonstranten symbolisch omsingeld. Dit blijk uit een ecxacte telling van de organisatie. De menselijke keten rond de Hofvijver en het torentje van Balkenende was bijna ruim een halve kilometer lang en tien rijen dik. In reactie op de kabinetsplannen van Prinsjesdag hebben de demonstranten op het hoogtepunt van de omsingeling het kabinet de rug toegekeerd en een luid fluitconcert laten horen. Dertig maatschappelijke organisaties hadden een deel van de omsingeling geadopteerd om hun kritiek op het kabinet op ludieke wijze zichtbaar te maken. Huurders stonden zij aan zij met vluchtelingen, milieuactivisten staan naast kamerleden, boeren naast bijstandgerechtigden en studenten naast ouderen (zie lijst hieronder).

Geen vertrouwen in kabinet.

Met het protest wilde het platform Keer het Tij zichtbaar maken dat het 85% van de Nederlandse bevolking geen vertrouwen meer heeft in dit kabinet. De omsingeling is georganiseerd door het platform Keer het Tij, een bundeling van 525 maatschappelijke organisaties. Het platform organiseerde sinds de formatie van Balkenende-1 een drietal grote demonstraties tegen het regeingsbeleid in Amsterdam waar tienduizenden mensen aan deelnamen.

"Dit kabinet moet worden afgezet"

Bij de opening van de actie op Het Plein zei Rene Danen (coordinator Keer het Tij) ondermeer: "Dit kabinet is schadelijk voor de armste en de zwakste in dit land. Wij vertegenwoordigen vandaag de 85% van de bevolking die daarom geen vertrouwen meer heeft in het kabinet. Namens hen maken wij dit ongenoegen zichtbaar en laten we een duidelijke boodschap horen; dit kabinet moet worden afgezet!" Deze boodschap ging ook per flessenpost via de Hofvijver naar het torentje van Balkenende.

Def Rhymz en Marion Bloem.

Op het podium was verder een optreden van de populaire rapper Def Rhymz. Sprekers op het podium waren ondermeer Femke Bartels (Greenpeace), Jan Marijnissen (SP), Kees Vendrik (GL), Mohammed Rabbae (Actiecomite GIG) en schrijfster Marion Bloem. PvdA-kamerlid Diederik Samsom zal later vandaag nog spreken op de afsluitende manifestatie op het Plein die momenteel bezig is.

-------------------------------