Provincie Noord-Brabant


PERSBERICHT


's-Hertogenbosch, 24 september 2005

Resultaten van de 24-uurs Handhavingsactie van de provincie Noord-Brabant

Van 23 september 12.00 uur tot 24 september 12.00 uur is de landelijke 24-uurs Handhavingsactie uitgevoerd. Binnen de provincie Noord-Brabant hebben zo'n 300 personen van de gemeenten, provincie, regionale milieudiensten, de Brabantse waterschappen, rijkswaterstaat, VROM Inspectie Zuid, de Algemene Inspectiedienst, douane, regionale politiekorpsen, K.L.P.D., KMAR, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en een groot aantal buitengewone opsporingsambtenaren hieraan deelgenomen.

Handhavingsactie
De acties en controles waren gericht op alle kleursporen van het milieubeleid: grijs (bedrijfsgebonden), groen (bos, hei, jacht), blauw (oppervlaktewater) en rood (bouw, sloop en bestemmingsplannen). Speciale aandacht is tijdens de Actie is uitgegaan naar handhaving in het buitengebied ende inzameling en afvoer van elektronische apparaten.

Integrale controles
Uniek is dat alle toezichthouders voor milieuhandhaving gezamenlijk optrokken in het veld. Dit waren onder andere gemeenten, provincies, waterschappen, politie, brandweer, rijkswaterstaat, Douane, KLPD, AID, natuurbeschermingsorganisaties en de inspectiediensten van VROM en LNV en Rijkswaterstaat.
Op deze wijze leren de diverse instanties van elkaar en hoopt het projectteam te bereiken dat de partners elkaar beter en sneller weten te vinden. En dat de oog- en oorfunctie voor elkaar wordt gestimuleerd. Bij geconstateerde overtredingen werd tijdens de Actie -zoals gewoonlijk- direct opgetreden. In de praktijk blijkt dat bij veel constateringen echter niet tot onmiddellijk optreden kunnen leiden, omdat er nog nader onderzoek nodig is. Dit betreft dan vooral zaken waarbij niet direct duidelijk is of het is toegestaan op grond van het bestemmingsplan.

Tele-heli-project
Het tele-heli-project was één van de zestig projecten van de handhavingsactie in de provincie Noord-Brabant. In plaast van één waarnemer die normaliter meegaat met een helicopter zaten er nu zo'n vijftien waarnemers die elk met hun eigen specialistische kijk en kennis meekeken. Bovendien kon het team zo nodig meteen afspraken maken over gezamenlijk optreden. Met video zijn beelden vastgelegd van 42 locaties waar men overtredingen dacht aan te treffen.

Constateringen
In de provincie Noord-Brabant zijn tot nu toe 211 constateringen gemeld, waarvoor als volgt is of wordt opgetreden:
- direct strafrechtelijk optreden (processen-verbaal);
- bestuursrechtelijke aanschrijving volgt;
- middels mondelinge waarschuwing afgehandeld
- effectueren van een eerder opgelegde dwangsom of
- nader onderzoek volgt om te bezien of de constatering een overtreding danwel strafbaar feit inhoudt en op welke wijze dan wordt opgetreden.
In de provincie Noord-Brabant zijn de constateringen per kleurspoor onder te verdelen in grijs 48%, groen 7%, rood 29% en blauw 16%.


Bestuursrechtelijke aanschrijvingen
Binnen de provincie Noord-Brabant is er sprake van bestuursrechtelijke aanschrijvingen n.a.v. de constateringen tijdens de handhavingsactie, bijvoorbeeld:
. achtergbleven grondwaterpomp
. illegaal garagebedrijf met slechte opslag gevaarlijke stoffen
. bedrijfsactiviteiten in lege stallen/ schuren
. propaan in buitengebied
. opslag chemicaliën glastuinbouwbedrijven
. opslag van afval

Processen-verbaal
Binnen de provincie Noord-Brabant is voor o.a. de volgende onderwerpen direct proces-verbaal opgemaakt:
. Stoken van afval
. Transport van gevaarlijke stoffen door de bebouwde kom
. Storten van afval
. Vissen zonder vergunning


Nazorg
Het project is met de Handhavingactie zelf niet afgerond. De processen-verbaal worden door het openbaar ministerie verder afgehandeld. Bij alle bedrijven en individuen die worden aangeschreven, zal binnen korte tijd een hercontrole worden uitgevoerd. Ook deze hercontroles worden zoveel mogelijk in samenwerking tussen de verschillende instanties uitgevoerd. Indien de tekortkomingen niet zijn verholpen kan dit alsnog leiden tot bestuursrechtelijk optreden (bijv. door een dwangsom op te leggen) of door het alsnog opmaken van een proces-verbaal. Over acht weken worden de laatste onderzoeksresultaten verzameld en wordt bekeken hoe zaken verder zijn afgewerkt. Direct daarna wordt een provinciebreed evaluatieverslag verspreid.

Opvallende constateringen
Bijzondere constateringen, die in de provincie Noord-Brabant gedaan zijn tijdens de Handhavingsactie:
. Mogelijke illegale hennepkwekerij in een lege schuur
. Door diverse gemeente is gecontroleerd op bouwwerkzaamheden. Hierbij zijn diverse illegale bouwwerken en verbouwingen aangetroffen.
. LPG-tankstations zijn in een gemeente gecontroleerd; zij bleken alle in orde.




Provincie Noord-Brabant