Pleon


24-09-2005
Landelijke milieucontrole levert 1688 overtredingen op 24-uurs Actie benadrukt samenwerking bij milieuhandhaving

Den Bosch, 24 september 2005 - De afgelopen 24 uur hebben meer dan 2.000 opsporingsambtenaren en toezichthouders tijdens de landelijke 24-uurs milieucontrole jacht gemaakt op milieuovertreders.

Tijdens de onaangekondigde verrassingscontrole zochten de controleurs naar milieuovertredingen zoals illegale praktijken zoals illegaal afvaltransport op de weg of op het water, wildstroperij, slootdempingen en wietplantages. Ook werden de afgelopen 24 uur veel horecagelegen gecontroleerd op brandveiligheid en geluidsoverlast. Zij constateerden tijdens de actie in totaal 1688 milieuovertredingen. De overtredingen leverden 537 processen verbaal op. In diverse gemeentes werden hennepplantages opgerold, illegale stort in het buitengebied beboet of transportovertredingen geconstateerd.

Tijdens de grootschalige controles vond een ongekend intensieve samenwerking plaats tussen een groot aantal handhavende partijen en opsporingsinstanties, waaronder gemeenten, provincies, waterschappen, politie, brandweer, rijkswaterstaat, Douane, KLPD, AID, natuurbeschermingsorganisaties en de inspectiediensten van VROM en LNV. De controles richtten zich op alle aspecten (kleursporen) van het milieubeleid: natuur en landschap (groen), bedrijven (grijs), ruimtelijke ordening (rood) en water (blauw).

De meeste overtredingen vonden plaats in het groene buitengebied. Ook transportcontroles op de weg en op het water leverden naast processen verbaal veel waarschuwingen op. Bij afvaltransporten blijkt vaak de externe veiligheid niet gewaarborgd.

De actie is een initiatief van het Interprovinciaal Overleg (IPO) in samenwerking met de Stuurgroep Handhaven op Niveau. InfoMil, ondergebracht bij het Landelijk informatiepunt milieuwethandhaving (LIM), faciliteert en coördineerde de gehele 24-uurs Actie in alle provincies.

Handhaving in het buitengebied
Speciale aandacht binnen diverse provincies ging uit naar handhaving in het buitengebied. Voor dit thema zijn binnen het Ministerie van Justitie - voor het project Handhaven op Niveau - tien 'best practices' ontwikkeld. Een best practices is een aantoonbaar goede en succesvolle werkmethode voor een handhavingsproject, die andere organisaties integraal over kunnen nemen. De best practices zorgen voor een effectievere handhaving in het buitengebied. Samenwerking is volgens Stuurgroepvoorzitter van Handhaven op Niveau - Rein Welschen - daarbij een belangrijk uitgangspunt. "Kijken voor elkaar en samen alle deskundigheid richten op de overtreders" is zijn motto. Dit was ook een belangrijke doelstelling van de 24-uurs Actie. Samenwerking en coördinatie tussen alle toezichthoudende partijen en het gezamenlijk optreden in het veld zorgden ervoor dat in 24 uur zoveel milieuovertredingen werden geconstateerd en bestraft. Daarbij is voor het publiek duidelijk geworden dat overtredingen direct gerapporteerd en bestraft worden. Projectleider Jan Rullens verzorgde vanuit het Informatiecentrum Milieu voor de centrale coördinatie van de 24-uurs Actie.

Belang milieuhandhaving
Staatssecretaris Van Geel (VROM) is uitermate tevreden over het verloop en de resultaten van de 24-uurs Actie. "Het enthousiasme van deelnemende handhavers en de bereidheid die zij hebben overtredingen aan collega-instanties te melden, geeft direct het succes van deze actie weer. Toezichthouders in het veld werken steeds vaker op structurele manier samen en wisselen kennis en informatie uit. Er gaat een enorme preventieve werking uit van dit soort acties", aldus de staatssecretaris.