Ingezonden persbericht

Buurtfeest tegen sloop in Utrecht

huurders de dupe van woonbeleid

UTRECHT, 20050920 -- Op 24 september vindt in de Utrechtse wijk Lombok een buurtfeest plaats, als protest tegen sloopplannen van gemeente en woningbouwcorporatie BO-EX. Het feest "Solidariteit" wordt georganiseerd door "Complex 507", een complex van 350 sociale huurwoningen. U wordt van harte uitgenodigd om de situatie met de bewoners te bespreken, onder het genot van muziek en een versnapering, terwijl de jongste bewoners zich vermaken op een springkussen. Het feest begint om 18.30 uur op het kruispunt van de Bandoengstraat in Lombok.


Al bieden slooplannen weinig aanleiding tot een feest, zullen wij een optimistisch geluid laten horen: de bewonersvereniging Complex 507 maakt zich al ruim 5 jaar hard voor een goed, eerlijk en betaalbaar renovatieplan. Complex 507 is regelmatig in de publiciteit (onlangs in een TUMULTdebat) en heeft veel troeven in handen.

Het doel van het buurtfeest "Solidariteit" is, om meningen te peilen, mensen bijeen te brengen, en op de hoogte te brengen van de mogelijkheden die wij met zijn allen als bewoners hebben. Veel bewoners weten namelijk niet dat 70% van de mensen het eens moet zijn met woonbeleidsplannen, willen deze doorgang kunnen vinden. Vaak wordt een sloopplan ten onrechte gepresenteerd als de enige mogelijkheid en er 'doorheengedrukt'.

Uit het bewonersonderzoek dat BO-EX samen met de bewonersvereniging heeft uitgevoerd, blijkt dat de bewoners honkvast zijn: de overgrote meerderheid waardeert de wijk positief en wil graag in Lombok blijven wonen. BO-EX heeft in onze ogen onze betaalbare en prima woningen (volgens technisch onderzoek is het casco in prima staat) verwaarloosd en wil nu geld verdienen aan dure koop- en huurwoningen, over de rug van de huurders.

Voor onze huurders betekent dit een weinig rooskleurige situatie, aangezien niet alleen ons complex wordt gesloopt, maar wij deel uit maken van ca. 10.000 andere te slopen sociale huurwoningen in de gemeente. Hoewel veel bewoners dit niet beseffen, betekent dit hoogstwaarschijnlijk: Utrecht verlaten, omdat sociale huurwoningen in de stad zeer zeldzaam worden.

Bovendien zal de huur van de nieuwe woning aanmerkelijk hoger worden. Zonder huursubsidie zal deze voor veel huurders niet op te brengen zijn. Het is echter niet ondenkbaar dat huursubsidie op termijn wordt afgeschaft. Veel bewoners zullen in de nieuwe dure huizen in grote financiele problemen komen.

Is uw belangstelling gewekt, of zit u in het zelfde schuitje? Kom dan langs op zaterdag 24 september!

meer info: www.complex507.ondersteunt.nl




Complex 507