Digitale Gemeente Houten

Houtenaar doet wereldrecordpoging handbiking

woensdag 21 september 2005 - Bron: Mastercard

Op 24 september zal de Houtenaar Jan Kalden strijden voor het wereldrecord handbiking tijdens een tocht rond het IJsselmeer.

Kalden heeft tijdens een tragisch ongeluk in 1998 beide benen verloren. Dit heeft de ex-commando, nu werkzaam als adviseur bij MasterCard Europe, niet kunnen breken. In tegendeel, deze invalide topsporter doet zelfs als enige Nederlander mee aan triatlons. Na het verbreken van het wereldrecord zal Jean Marie Pfaff, de Belgische internationale keeper, de wereldrecordbeker overhandigen.

Jan Kalden heeft voor deze wereldrecordpoging een rolstoel ontwikkeld, de zogeheten handbike, die functioneert als een fiets doormiddel van hand/arm aandrijving. Deze fiets wordt nu gebruikt voor handbiking wedstrijden.

Aanstaand weekend zal Jan Kalden, samen met zijn team, in één dag het IJsselmeer proberen rond te fietsen. Met deze tocht van 425 km, een afstand die nog nooit eerder is gehaald, hoopt Jan en zijn team een wereldrecord te vestigen. Het internationale team, dat bestaat uit Jan Kalden (Nederland), David Abrutat (Verenigd koninkrijk), Nigel Barley (Australië), Guy Rappé (België), Matt Updike (Verenigde Staten) en Thomas Schmicking (Duitsland), wordt 24 uur lang gefilmd door regisseur Ruud van Gessel, bekend van het NCRV serie Veertig!.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).