Ingezonden persbericht

Dochters van de maan

De menstruatie in mythen en de moderne maatschappij

IJSSELSTEIN, UTR, 20050901 -- Eendaagse workshop naar aanleiding van het boek: Dochters van de maan. In dit boek stelt Annemarie Peters dat de menstruatiecyclus zich laat onderscheiden in vier fasen: Ontkieming, vruchtbaarheid, versterf en dood. Dit zijn fasen die zich niet alleen fysiek laten gelden maar die we ook psychisch kunnen ervaren door bijvoorbeeld een wisselende stemming.


In de ochtend zullen we onderzoeken hoe deze fasen zijn te herkennen in ons leven. Dit doen we door middel van een visualisatie en door uitwisseling met elkaar. Onze ervaringen worden ook in verband gebracht met de cyclus van de maan en de wisseling van de seizoenen. In het bijzonder zal aandacht worden besteed aan thema's zoals eindigheid en vernieuwing, overgave en vertrouwen. Vooral in de tweede helft van de cyclus krijgen we met deze thema's te maken. De moeite hiermee drukt zich vaak uit in een Premenstrueel syndroom (PMS).

In het middagprogramma zal nader worden ingegaan op PMS. Dit syndroom kenmerkt zich door terugkerende fysieke en/of psychische klachten. Aan de hand van de mythe van Kali, een godin uit de Hindoeïstische godenwereld, wordt uitleg gegeven over de oorzaken en betekenis van PMS. De cyclus nodigt ook uit om onze verlangens kenbaar maken, verlangens die we vaak onderdrukken en die terugkeren in PMS klachten. Aan de hand van een schema zullen we onderzoeken welke factoren onze verlangens verbergen. Bewustzijn van deze factoren is een eerste stap om balans in ons zelf te kunnen vinden. Tenslotte zullen richtlijnen worden gegeven hoe we onze verlangens kunnen verwerkelijken in ons leven.

Deze workshop heeft tot doel vrouwen te inspireren en bewust te maken van hun cyclus. Inzicht in de kwaliteiten van de onderscheiden fasen biedt inspiratie tot groei en ontwikkeling.

Dag en tijd: Zaterdag 24 september van 10.30 tot 16.30 uur
Kosten: ¤60,00 incl. lunch
O.l.v: Annemarie Peters




Artemis