Ingezonden persbericht

Barbershop Ontmoetings Festival 2005

Duketown Barbershop Singers

'S-HERTOGENBOSCH, 20050918 -- Zaterdag 24 september 2005 in 's -Hertogenbosch, een Barbershop a cappella festival met meer dan 1000 zangers en zangeressen, het grootste Barbershop Festival in Europa. Meer dan 40 koren en kwartetten gaan van 13.30-16.00 uur in streetparades door hartje Den Bosch. Van 14.00-15.45 uur is er een gratis toegankelijk Barbershop-zang concert in de NH-kerk op het Kerkpleintje. Om 16.00uur komen alle, meer dan 1000 zangers en zangeressen samen op het Burg. Loefplein voor een massa concert. Uniek in Nederland.


24 september in '-Hertogenbosch
Barbershop OntmoetingsFestival in 's-Hertogenbosch.
Ook optreden Taptoe met streetparade.
Op zaterdag 24 september vindt er een gigantisch zangfestival plaats in het centrum van 's-Hertogenbosch. Gratis. Meer dan 40 barbershopkoren en kwartetten uit binnen- en buitenland met meer dan 1000 zangers en zangeressen zullen in het centrum van de stad optreden. De hele middag op diverse podia verspreid over de stad. Met vanaf 14.00 uur gratis Barbershopconcerten in de NH kerk van de topkoren van Nederland. De hele middag zwervende koren door de binnenstad. En om 16.00 uur een gezamenlijk optreden van alle koren en duizend+ zangers samen op het Burg. Loeffplein. En van 17.00 tot 19.00 uur verspreid over 30 verschillende cafés en restaurants in de binnenstad.

Grootste Barbershopfestijn in Europa.
's-Hertogenbosch belooft die middag een sfeer uit te ademen van een amerikaanse stad uit de zestiger jaren. Jazz stijl, Dixieland stijl, Close Harmony, Barbershop, Ierse en Engelse volksliederen. Het Barbershop zingen komt uit Amerika, waar zo zegt de geschiedenis, immigranten die zich bij de kapper lieten opknappen, de tijd verdreven met zingen. Begon iemand een Iers of Engels volksliedje te zingen dan improviseerden anderen er een tweede, derde en vierde stem bij. Natuurlijk bleef het niet alleen bij de kapper.
Barbershop ontwikkelde zich naar zijn huidige vorm, met show en amusement erbij rond 1938. En verspreidde zich na de Tweede Wereld Oorlog ook over West Europa.

Barbershop is een vorm van vierstemmig a-capella-zingen, ontstaan uit een mengeling van Afro-Amerikaanse muziekstijlen, Europese hymnen en de Amerikaanse traditie van recreatieve muziek. De zangstijl is gebaseerd op eenvoudige songs die uit het hoofd worden gezongen zonder begeleiding van instrumenten.

Typisch kenmerk is dat de op één na hoogste stem (de Lead) de melodie partij zingt. De Tenor zet daarboven een tweede stem neer. De Bass geeft het geluid een solide ondergrond met een donkere ronde klank. De Baritone kleurt het ene moment met de Lead en het volgende moment weer met de Bass.
Samen produceren ze zo met hun speciale sound welluidende akkoorden (ringing chords) waarin allerlei boventonen te horen zijn. Soms zo warm klinkend alsof er 5- of 6-stemmig gezongen wordt.

In 's-Hertogenbosch zingen de Duktown Barbershop Singers al 15 jaar. Zij organiseren zaterdag 24 september voor de 4e keer dit festival. Een intussen tweejaarlijks terugkerend evenement met ieder jaar stijgende bezoekersaantallen. Ooit begonnen om het 2e lustrum van de Duketown Barbershop Singers te vieren. Inmiddels uitgegroeid tot het grootste barbershopfestival in Europa met naar verwachting dit jaar meer dan 15.000 bezoekers.

Taptoe.
Wat vroeger Taptoe Delft en Taptoe Breda was, is met ingang van 2005 Taptoe 's-Hertogenbosch. Deze Taptoe vindt plaats van 28 september tot en met 2 oktober. Tegelijk met het Barbershop festival zal de Taptoe op zaterdagmiddag 24 september daarvan alvast een klein voorproefje geven in de vorm van een streetparade van meer dan 30 muziekkorpsen marcherend door het centrum van 's-Hertogenbosch. Een nooit vertoonde en unieke muzikale combinatie.

Meer info: www.go.to/duketownbs of tel: 0413 224004 Theo van Heijningen




Stichting Barbershop Ontmoetings Festival