Eerste try-out toneelstuk De Barones

Van den ende theaterproducties

http://www.musicals.nl

Amsterdam, 23 september 2005

EERSTE TRY-OUT TONEELSTUK DE BARONES
Speciaal voor Kitty Courbois geschreven voorstelling

Morgen vindt de eerste try-out plaats van het toneelstuk De Barones in Theater de Lampegiet in Veenendaal. De cast onder wie Kitty Courbois, Rick Nicolet, Georgina Verbaan, Caról van Herwijnen, Hugo Haenen en Hylke van Sprundel sluit hiermee een repetitieperiode af van vier weken onder leiding van regisseur Anny van Hoof. In april 2005 zijn ook al een aantal previews van het stuk gespeeld. Auteur Ton Vorstenbosch (onder andere Wilhelmina: Je Maintaindrai) schreef dit komische drama speciaal voor Kitty Courbois in opdracht van Joop van den Ende Theaterproducties. De première van De Barones is op 6 oktober 2005 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daarna is de voorstelling nog tot eind januari 2006 in verschillende theaters in Nederland te zien.

Het is de tweede keer dat een stuk speciaal voor Kitty Courbois wordt geschreven. In 2003 schreef Richard Maxwell speciaal voor haar Barmhartige Samaritaan. In De Barones speelt Kitty Courbois de strijdbare, wat wereldvreemde barones van het vredige Laerhoven, waar de rust wreed wordt verstoord als een groepje fanatieke milieuactivisten (Georgina Verbaan, Hugo Haenen en Hylke van Sprundel) het landgoed komt bezetten. Ze zijn vastberaden de barones wijsheden bij te brengen op het gebied van flora- en faunabeheer. De barones heeft op het sterfbed van haar vader beloofd het landgoed, dat al zes eeuwen in familiebezit is, kost wat kost te behouden. Ondersteund door haar rechterhand freule Jet (Rick Nicolet) en butler Victor (Caról van Herwijnen) verdedigt ze haar eigen grond. Geen zee gaat haar daarbij te hoog. Totdat er liefde in het spel komt en de vraag rijst of het de activisten wel om het milieu gaat?

Na de try-out in Theater de Lampegiet in Veenendaal is De Barones nog te zien in IJsselstein, Laren, Dordrecht, Naaldwijk en Gorinchem voor de première op 6 oktober in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Kijk voor meer informatie en de speellijst op www.toneel.nl.


Noot voor de redactie/