Ingezonden persbericht


A1 Team Nederland 14e na 1e A1GP kwalificatie

A1 Team Nederland start morgen de eerste race van de A1 Grand Prix vanaf een 14e positie. Verstappen reed tijdens zijn kwalificatiesessies een gecombineerde tijd van 2:33.075. De snelste ronde van de Nederlander was een 1:16.470. Team Brazilië, met Nelson Piquet jr. achter het stuur pakte op Brands Hatch de pole position.

De A1 Grand Prix kwalificatie verliep volgens een nieuw systeem. In totaal waren er vier sessies van ieder vijftien minuten, waarin iedere rijder op ieder moment één geklokte ronde mocht neerzetten. De beste twee rondetijden van de vier sessies werden bij elkaar opgeteld en bepaalden uiteindelijk de startgrid voor de eerste race op Zondag. Deze sprintrace wordt verreden om 13.30 uur Engelse tijd.

Jos Verstappen; "Ik ben teleurgesteld, natuurlijk. Ik had er meer van verwacht maar we komen er niet aan te pas. We hebben alles geprobeerd en het gaat gewoon niet lekker. Ik heb alle mogelijke lijnen en afstellingen geprobeerd en zoveel mogelijk gedaan, maar het komt er gewoon niet uit. Wat wij tekort komen is veel te veel, om anderhalve seconde harder te rijden heb je zoveel meer grip nodig en ik zou niet weten waar we dat vandaan moeten halen. Er moet links en rechts nog zoveel gedaan worden. Misschien is het ook wel typisch het circuit, maar op dit moment komen we te kort. Dat had ik natuurlijk zeker niet verwacht, zeker niet na de test op Paul Ricard die we gehad hebben, dus een waanzinnig moeilijke start."

Verstappen blikt ook alvast vooruit naar de beide races van morgen; "We starten in ieder geval in het midden van het veld, wat natuurlijk niet ideaal is om weg te komen, ook niet in een rollende start. Het gaat allemaal door elkaar heen en ook nog een blinde bocht die bergaf gaat, het is allemaal heel apart. En dan heb je ook nog de tweede bocht waar iedereen naar de binnenkant toe gaat dus, het zal overleven worden. Ik denk dat dat het belangrijkste is. Kijk, ik wil er natuurlijk ook niet de eerste race afliggen, want dan ben je de tweede race ook weg, dus we moeten zorgen dat we aankomen voor de tweede race. We moeten kijken of we vanavond nog de auto beter voor elkaar kunnen krijgen."

Jan Lammers; "Je begint natuurlijk met de beste verwachtingen van alles en de beste intenties, maar de stopwatch liegt niet, dus dit is waar we aan moeten werken. Een 14e plaats, daar moeten we het mee doen. Uiteraard hadden we verwacht veel hoger te beginnen, We kennen Jos Verstappen, we weten waar die toe in staat is, als we dan zien dat dit zijn startpositie is, dan vertelt dat meteen wat over de moeilijkheidsgraad van dit kampioenschap en hoe moeilijk het nog gaat worden, de competitie is keihard. We moeten alleen voorzichtig zijn met te vroeg conclusies trekken.Er zijn nog 44 kwalificatiesessies te gaan en nog 24 races te rijden, dus dat is nog een hoop competitie. Een 14e daar beginnen we en we werken gewoon naar veel beter. Uiteindelijk hopen we in een winning mood te eindigen. Dit is wat het is, en daar moeten we het allemaal even mee doen, inclusief wij."

Ook Jan Lammers blikt vooruit op de races van zondag. "Ik denk in alle redelijkheid dat we in de races wat beter kunnen, dat we in verhouding wat beter moeten zijn dan de anderen dus voorlopig hoop ik dat als we de eerste race in de top 10 kunnen eindigen dan kunnen we de tweede race juist in de top zes eindigen. Dan hebben we nog het beste van de kwalificatie gemaakt. Dus Jos, die kan aan het werk."

Reserverijder Jeroen Bleekemolen geeft tenslotte zijn commentaar op dit nieuwe kwalificatiesysteem van A1GP ; "Ik vond het een hartstikke leuk kwalificatiesysteem, omdat je toch twee keer een echt supergoed rondje moet neerzetten, daar komt toch heel veel tactiek bij kijken. Dan zie je dat Brazilië een rondje minder heeft gedaan, want ze hadden het gewoon niet nodig, maar toch ook wel weer een risico namen. En Jos, die nu 14e staat, als die net drie of vier tiende harder was gegaan dan staat hij in 1 keer zevende of achtste. Dan zie je toch dat ieder rondje echt heel belangrijk is. Dat is hartstikke gaaf. Het is ook duidelijker dan ik verwacht had. Ik dacht van tevoren, vier ronden en dan twee tijden moet zetten en dan optellen, da's allemaal hartstikke ingewikkeld, maar zoals het nu in beeld is gebracht is het heel duidelijk. Dus ik vind het echt een supersysteem.