College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline Huis ter Heideweg 62 3705 LZ Zeist Postbus 780 3700 AT Zeist Tel. +31 3069381 00 Fax +31 3069384 71 www.gsk.nl Referentie: CM/pj/05-093
Doorkiesnummer: 030 -693 82 85 Zeist, 3 oktober 2005 Betreft: Belangrijke nieuwe informatie over een interactie tussen lamotrigine en orale anticonceptie
Geachte heer, mevrouw,
In overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen ontvangt u hierbij informatie over belangrijke nieuwe gegevens en de daaruit voortvloeiende aanpassingen van de productinformatie van Lamictal@ (Iamotrigine). De aanpassingen betreffen de rubrieken dosering en wijze van toediening, speciale waarschuwingen, interacties en zwangerschap en zijn op 11 juli 2005 door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedgekeurd. Nieuwe informatie:
De aanpassingen zijn primair gebaseerd op klinische gegevens, die verkregen zijn uit een door GlaxoSmithKline uitgevoerde farmacologische studie met 300 mg lamotrigine en een oraal anticonceptivum, dat 30 mcg ethinylestradiol en 150 mcg levonorgestrel bevat. Hieruit blijkt het volgende:
Het gebruik van een oraal anticonceptivum (de pill in combinatie met lamotrigine verlaagt de serumspiegels van lamotrigine.
Lamotrigine heeft een bescheiden effect op de plasmaconcentraties van levonorgestrel en een minimaal effect op de concentraties ethinylestradiol. Het starten respectievelijk stoppen van orale hormonale anticonceptie zander aanpassing van de lamotriginedosering is geassocieerd met respectievelijk verlies van aanvalscontrole en het optreden van dosisgerelateerde bijwerkingen. In het verloop van de zwangerschap kunnen de lamotrigine spiegels dalen, hetgeen geassocieerd is met verlies van aanvalscontrole. Na de geboorte kan de plasmaspiegel van lamotrigine snel stijgen, met een risico op dosisgerelateerde bijwerkingen. Daarom dienen de plasmaspiegels van lamotrigine v66r, tijdens en na de zwangerschap en bij de bevalling gevolgd te worden. Zonodig dient de dosis te worden aangepast, om de lamotrigine spiegel van v66r de zwangerschap te handhaven. Bovendien dient na de geboorte gecontroleerd te worden voor dosisgerelateerde bijwerkingen. Fluctuaties in de plasmaspiegels van lamotrigine kunnen snel optreden en zijn ongewenst. Kamer van Koophandel Utrecht 27141630 Postbank 297961S. Sank ASNAMRO nr. 56.53.22.885 .

Advies:

Vrouwen die Lamictal gebruiken dienen het advies te krijgen dat zij hun behandelend arts informeren wanneer zij van plan zijn te starten of te stoDDen met de oil of andere vrouwelijke hormonale preparaten, of wanneer zij van plan zijn zwanger te worden. Zij dienen oak direct hun behandelend arts te informeren als zii veranderinaen in hUQ menstruele Datroon bemerken tijdens het gebruik van Lamictal in combinatie met de pi/. Bij starten met een oraal hormonaal anticonceptivum gaat de voorkeur uit naar een preparaat met een continue werkina. Achtergrond:
Bovengenoemde studie toont aan:
.dat het toedienen van een oraal anticonceptivum (de pi!) in combinatie met lamotrigine de serumspiegels van lamotrigine vermindert (gemiddeld 52% afname in AUC en 39% afname in Cmax).
.dat gedurende de week dat de pi! niet gebruikt wordt, de dalniveau's van de lamotrigine serumconcentratie gradueel kunnen toenemen, tot ongeveer 2 maal zo hoog tegen het einde van deze week.
.dat lamotrigine een bescheiden effect heeft op de plasmaconcentraties van levonorgestrel (gemiddeld 19% afname in AUC en 12% afname in Cmax). Het effect op de ethinylestradiol concentraties is minimaal.
.dat gedurende het gelijktijdig toedienen van lamotrigine en de pi! een toename plaatsvindt in serum FSH en LH concentraties en een marginale toename in serum oestradiol. .dat er, op basis van progesteron serumconcentraties, geen hormonaal bewijs gevonden is voor ovulatie.

Op basis van bovengenoemde bevindingen zijn op 11 juli 2005 veranderingen in de IB1 tekst en de bijsluiters van Lamictal goedgekeurd. U treft een kopie van de goedgekeurde productinformatie als bijlage bij deze brief aan. Productinformatie en bijsluiter zijn on-line beschikbaar op de website van het College ter Beoordeling van geneesmiddelen (zie httQ://www.cbg-meb.nl, httQ://www.cbg-meb.nl/IB-teksten/19115-19116-19117-20926-20927- 25344.pdf en httQ://www.cba-meb.nl/Biisluiters/19115-19116-19117-20926-20927-25344.pdf).

Overige informatie:

Voor het snel onderkennen van bijwerkingen blijven spontane meldingen van groat belang. In Nederland kunt u vermoede bijwerkingen van onze geneesmiddelen direct bij GlaxoSmithKline melden of bij de Stichting Lareb. U kunt een meldingsformulier aanvragen bij GlaxoSmithKline (afdeling Drug Safety), downloaden van de website van de Stichting Lareb (www.lareb.nl) of het formulier uit het Farmacotherapeutisch Kompas gebruiken. Wij vertrouwen erop uhiermee voldoende te hebben gei"nformeerd. Indien u nadere vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Medische Informatie, telefoon 030-6938123. Met vriendelijke groet,
GlaxoSmithKline BV
a. ~"-IVVVV~
.J. ~li~_~-
",.
Dirk A.L.G. Aelvoet
Director Medical & Regulatory

Bijlage:
.productinformatie Lamictal Dispers, 11 juli 2005 .10 exemplaren van de patientenbijsluiter