Stadsdeel Amsterdam Centrum

Infrastructurele voorzieningen op de markten Lindengracht en Nieuwmarkt

De markten op de Lindengracht en Nieuwmarkt zullen worden voorzien van een elektriciteits- en watervoorziening. Een flink aantal jaren terug hadden de meeste grote markten in Amsterdam deze voorzieningen, die de stallen van onder meer verlichting en verwarming voorzagen. Omdat deze voorzieningen waren verouderd en niet meer voldeden aan de hogere technische eisen zijn deze voorzieningen in het verleden verwijderd.

Goede en veilige elektriciteitsvoorzieningen

Een goede en veilige elektriciteitsvoorziening voorziet niet alleen in verlichten van de stal en de producten zelf, maar is ook belangrijk voor het koel houden of juist verwarmen van producten of het gebruik van een elektronische weegschaal. Op markten waar levensmiddelen worden bereid is het vanuit het oogpunt van hygiëne noodzakelijk om een deugdelijk watertappunt en afvoer te hebben.

Het is ook noodzakelijke voorziening voor eventueel te houden evenementen, in verband met het spoelen van de verplichte milieuvriendelijke, ecologische bekers.

Reactie Anne Lize van der Stoel

Van oudsher vervullen markten een grote rol in de stad. Het maakt de binnenstad niet alleen aantrekkelijker, maar draagt ook bij aan de onderlinge sociale contacten. Om de markten voor de binnenstad te behouden moeten deze aangepast worden aan de eisen van deze tijd en beschikken over de noodzakelijke nutsvoorzieningen.

Kosten

De aanlegkosten voor de ondergrondse infrastructuur op de Lindengracht worden geraamd op ongeveer 725.000. Voor de Nieuwmarkt zullen deze kosten ongeveer 250.000 bedragen, waarbij de aanleg wordt meegenomen bij de geplande aanpassingen van het plein. De verbruikskosten van de voorzieningen die per marktkraam ongeveer 1,50 zullen bedragen, wordt doorberekend aan de kraamhuurders. De ondernemers van de markten op de Lindengracht en Nieuwmarkt worden zowel schriftelijk als mondeling van de plannen op de hoogte gesteld.