HR-afdeling showstopper in F&O-traject

Mercer hr consulting

HR-afdeling moet strategische rol claimen door goede voorbereiding

Amstelveen, 3 oktober 2005 - Eén op de vijf HR-afdelingen is naar eigen zeggen niet of onvoldoende voorbereid op een actieve rol tijdens een fusie of overname. Dit blijkt uit een onderzoek van Mercer Human Resource Consulting onder de HR-managers van meer dan 200 bedrijven. Meer dan driekwart van de in het onderzoek ondervraagde HR managers verwacht het komende jaar een fusie of overname bij de eigen organisatie. Volgens 39% van de ondervraagden vormt de communicatie met de werknemers het grootste struikelblok. 35% van de HR-managers heeft moeite met het behouden van sleutelpersonen binnen de organisatie en 26% ondervindt de meeste problemen bij het harmoniseren van de arbeidsvoorwaarden na een fusie of overname.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 24% van de organisaties de HR-afdeling in de strategische fase bij het fusie- en overnameproces betrekt. 40% van de ondervraagden leert pas over het bestaan van de fusieplannen tijdens de tweede fase, de due diligence. Van de organisaties wacht 36% met het betrekken van HR, totdat de fusie of overname een feit is. Volgens Bart Hermans, principal bij Mercer Human Resource Consulting, zijn ondernemingen sterk afhankelijk van hun HR-afdeling om een fusie of overname tot een succes te maken. 'Twee op de drie fusies en overnames mislukt. Een gebrekkig geplande en uitgevoerde integratie wordt meestal als de boosdoener aangemerkt. En integratie gaat vooral over mensen. Het mag dus niet ontbreken aan een tijdige en strategische betrokkenheid van de HR-afdeling', aldus Hermans.

Volgens Hermans moet de HR-afdeling zichzelf bijscholen om het fusie en overnameproces beter te begrijpen. Daarbij zou de verwachting van voornamelijk financiële en operationele managers ten aanzien van de ondersteuning van HR een leidende rol moeten spelen. Een goede pensioen- èn HR due diligence en assessments om het menselijk kapitaal in kaart te brengen, kunnen de overnameprijs beïnvloeden en vergroten de kans op een succesvolle integratie. Maar dan moeten de juiste zaken worden bekeken en de resultaten worden gepresenteerd in de taal van de beslissers. De HR-afdeling kan een strategische rol claimen in het F&O-traject door vroegtijdig te starten met de voorbereiding. De HR-manager kan een groot deel van de processen vooraf structureren en standaardiseren door een draaiboek te schrijven. Het draaiboek moet een plan van aanpak bevatten, met duidelijke rolbeschrijvingen en een tijdsplanning. 'HR moet meer en sneller betrokken worden', zo stelt Hermans.

Mercer Human Resource Consulting
Mercer Human Resource Consulting is een mondiaal bedrijf dat werkt aan het optimaliseren van de werkgever-werknemersrelaties bij haar klanten. Mercer adviseert haar klanten ten aanzien van employee benefits. Wereldwijd heeft Mercer meer dan 14.000 werknemers in 41 landen in dienst. In Nederland werken bijna 400 mensen (Amstelveen, Rotterdam en Arnhem). Mercer is een volledige dochteronderneming van Marsh and McLennan Companies, die aan de beurzen van New York, Chicago, Pacific (San Francisco) en Londen staat genoteerd (tikkersymbool: MMC). Website: www.mercerhr.nl.


Noot voor de redactie,