Marokko: Immigranten slachtoffer van geweld

Artsen zonder grenzen

Amsterdam/Madrid, 3 oktober 2005. Immigranten die de grens tussen Marokko en Spanje proberen over te steken zijn vaak het slachtoffer van grof geweld, zo blijkt uit een rapport van Artsen zonder Grenzen. Een kwart van de immigranten die in de klinieken van de hulporgansatie in Marokko wordt behandeld, heeft verwonderingen als gevolg van geweld.

Artsen zonder Grenzen maakt zich ernstig zorgen over de onmenselijke behandeling door de Marokkaanse en Spaanse autoriteiten van deze groep mensen die toch al onder erbarmelijke omstandigheden moet leven.

Via mobiele klinieken biedt Artsen zonder Grenzen medische hulp aan immigranten. Uit gegevens van deze klinieken en de verklaringen van immigranten, verzameld tussen april 2003 en augustus 2005, blijkt dat van de meer dan 10 duizend mensen die medische hulp vroegen, er 2.544 het slachtoffer waren van het gebruik van grof geweld. Tot lichamelijk letsel behoren schotwonden, stokslagen en hondenbeten, opgelopen bij de ontsnapping aan Marokkaanse grensbewakers

Volgens de immigranten die zijn behandeld door Artsen zonder Grenzen werden hun verwondingen veroorzaakt door:

Marokkaanse autoriteiten 44%
criminele bendes of mensensmokkelaars 29%
Spaanse autoriteiten 18%
ongelukken 7%
gevechten tussen immigranten onderling 2%

Artsen zonder Grenzen werkt in Marokko sinds 1997. De hulporgansatie heeft medische programma's in Tanger, Nador en Oujda. Via mobiele klinieken bieden de teams HIV/aids-zorg, post-natale zorg en voeren ze tevens vaccinaties uit.